eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Csak a kifogástalan törvényeket írja alá Áder János - a nap hírei

Államfőként csak a kifogástalan törvényeket írja alá Áder János megválasztott köztársasági elnök. Európai beruházási paktumot sürget az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi alelnöke. Francois Hollande nyerte meg a francia elnökválasztást. Az egészségügyi bérrendezésről szóló jogszabály visszavonását követeli az MSZP.

Ragaszkodik az alkotmány által rá rótt jogok és kötelezettségek maradéktalan betartásához a szerdán megválasztott köztársasági elnök. Áder János a távirati irodának adott interjúban hangsúlyozta: minden fontos kérdésben meghallgatja a parlamenti pártok véleményét is. Az államfő hozzátette: bár van szándék benne a közállapotok jobbítására, ez nem jelenti azt, hogy bármilyen formában be akarna avatkozni a pártok, az országgyűlés vagy a kormányzat munkájába. Áder János szólt arról is, hogy fontos feladatának tekinti a teljesítmény elismerését, hiszen a mások munkája iránti tisztelet áttételesen az ország versenyképességére is kihat.

Európának beruházási paktumra, illetve a növekedés ösztönzésére van szüksége - közölte az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi alelnöke. Olli Rehn példaként az uniós költségvetési alap hitelgarancia célú felhasználását, a költségvetési többlettel rendelkező országokban az állami beruházások bátorítását, illetve az Európai Beruházási Bank kapacitásainak növelését említette. Brüsszeli beszédében azt is hangsúlyozta, hogy az uniós költségvetési szabályok a középtávú fenntarthatóságra fókuszálnak, és megengedik a különbségtételt az egyes tagországok között. Brüsszelben jelenleg heves viták zajlanak arról, hogy rugalmassá kell-e tenni a költségvetési szabályokat, miután a megszorítások számos uniós tagállamban okoztak recessziót.

Franciaországban Francois Hollande nyerte meg a elnökválasztás második fordulóját. A francia televíziók által közzétett első becslések szerint a szocialista jelöltet a szavazatok 52-53 százalékával választották elnökké. A konzervatív Nicolas Sarkozy államfő 47-48 százalékot ért el, és elismerte vereségét.

Az alaptörvény és a jegybanktörvény módosításáról tárgyal jövő heti kétnapos ülésén az Országgyűlés. Az Európai Unió kifogásai alapján összeállított előterjesztés egyebek mellett törölné az alkotmánynak azt a részét, amely lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonását, emellett egyértelművé teszi azt is, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezései is alkotmányos erejűek. A parlament kivételes sürgős eljárásban tárgyalhatja az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. közvetlen állami felügyelet alá helyezéséről szóló javaslatot, amit már kedden el is fogadhat. A Ház a keddi határozathozatalok után kezdhet vitát az alaptörvény első módosításáról és a jegybanktörvény azzal összefüggő változtatásáról.

Az előző nemzeti erőforrás miniszter által benyújtott egészségügyi salátatörvény azonnali visszavonását követeli Balog Zoltán leendő tárcavezetőtől az MSZP. Kökény Mihály szocialista képviselő elmondta: azt kifogásolják, hogy a jogszabály az orvosok béremelése helyett már csak bérkiegészítésről szól, a pályakezdő nővéreket pedig kizárja a béremelésből. A politikus szerint a bérrendezés fedezetét máshonnan kell elvonni, ami azzal járhat, hogy kevesebb pénz jut a kórházakban, szakrendelőkben felújításra, gyógyszerbeszerzésre, az eszközök cseréjére. Az MSZP választ vár Balog Zoltántól arra, hogy elfogadja-e a gyógyszerkassza megfelezését, illetve azt a kormányrendeletet, amely a kórházi adósságrendezésre tavaly adott 27 milliárd forintból, 12 milliárdot utólag visszavon,

Szakmai egyeztetést sürget a magyar gazdaság erősítésért a Jobbik. Az ellenzéki párt arra szólítja fel a kormányt, hogy hagyjon fel a pusztán adóterhek növelésére alapozó, a növekedési kilátásokat rontó gazdaságpolitikával, és az erőforrásokat az ipari és mezőgazdasági termelés, illetve az idegenforgalom élénkítésére, versenyképességének javítására koncentrálja. A Jobbik szerint a kabinet jelentős elmaradásban van saját vállalásaihoz képest a munkahelyteremtésben, mivel a kormányváltás óta kevesebb mint kétezerrel nőtt csak a foglalkoztatottak száma.

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folyatódnak hétfőn az idei érettségi vizsgák. 1.210 helyszínen 137.580 diák ad számot tudásáról emelt és középszinten, ez 3.420 diákkal kevesebb, mint tavaly. Kedden a matematika, szerdán a történelem vizsgákat tartják meg.

Erőss Zsolt is feladta a csúcstámadást a 2012-es magyar Annapurna Expedícióban. A hegymászó a 4-es tábor után fordult vissza. Az évek óta sikeres Magyarok a Világ Nyolcezresein expedíciós sorozata az idén a 8.091 méter magas Annapurna megmászását tűzte ki célul. A csapat azonban csak 5.500 méteres magasságban tudott akklimatizálódni, amiről kiderült, hogy nem volt elég a csúcstámadáshoz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×