eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Bod Péter Ákos: Tartósak lesznek az új adók

Bod Péter Ákos szerint a bevezetendő új adók tartós bevételi forrást biztosítanak a költségvetésnek, bizonytalan azonban, hogy a tervezetthez képest mekkora lesz a bevétel. Az InfoRádiónak a közgazdász azt is elmondta, kézenfekvőbb megoldás lett volna az szja kulcsának emelése.

Rendben van a költségvetési deficit csökkentése és a mögé rakott intézkedési csomag, más kérdés, hogyan érinti ez a gazdasági növekedést - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos a szerdán ismertetett második Széll Kálmán-terv kapcsán.

Hozzátette: a bevezetendő adók tartósnak ígérkeznek, és garantálják, hogy legyen elég bevétele a költségvetésnek. A vitatott kérdés éppen az volt, hogy egyszeri intézkedésekkel vagy fenntartható adókból folyik-e be a pénz.

Ha jogi probléma nincsen, akkor az új adók be fognak épülni a magyar gyakorlatba és tartós bevételi forrást adnak a kormány számára - emelte ki a közgazdász, aki szerint ha nem lesz jogi probléma, akkor az új adók beépülnek a gyakorlatba és tartós bevételi forrást jelentenek majd a költségvetésnek.

Bod Péter Ákos úgy véli, a foglalkoztatás bővítése és az állami kiadások csökkentése terén még továbbra sem látszanak eredmények, bár elismerte: dekonjunktúra idején nem lehet elvárni az áttörést.

Kézenfekvőbb megoldásnak tartotta volna a személyi jövedelemadó kulcsának megemelését, amely "megoldotta volna a költségvetési kiegyensúlyozatlanságot". A kormány azonban ragaszkodik a mostani kulcshoz, és ennek ára az, hogy ha ebből nem jön be 3-4 száz millió forint, akkor ezt az összeget új adókból kell összeszedni.

Bizonytalan azonban, hogy pontosan mennyi bevétel származhat, mert már volt arra példa, hogy a beszedett összeg elmaradt a tervezettől, éppen ezért a közgazdász nem zárja ki, hogy fél-egy év múlva módosít a kormány a vagyonértéken vagy az adókivetési alapon.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×