eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Prőhle: Az egykulcsos adó nem képezheti alku tárgyát

A hiteltárgyalások során is lesznek olyan kérdések, amelyekben a magyar kormány nem enged majd az álláspontjából - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Prőhle Gergely. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára úgy véli, Áder János köztársasági elnökként valószínűleg kiemelt fontosságúnak tartja majd a környezet- és a vízvédelem ügyét, hisz Európai Parlamenti képviselőként is sokat dolgozott ezekért.

Amilyen gyorsan csak lehet, el kell kezdeni az EU/IMF-hiteltárgyalásokat, - mondta Prőhle Gergely, az EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár, emlékeztetve, hogy először szakértői egyeztetések következnek a tárgyalások pontos menetrendjéről.

Azt is leszögezte, hogy a jegybanktörvény még nyitott kérdéseiben, a jegybankelnök fizetése és esküje témájában a magyar kormány nem fog engedni.

Ezek elvi kérdések - ismételte meg a hivatalos álláspontot. A fizetési plafon nemcsak a jegybankelnökre vonatkozik, hanem általános, minden állami tisztségviselőt érintő szabály. Ami a magyar Alkotmányra teendő esküt illeti, a helyettes államtitkár ezt szimbolikus ügynek tartja, amelyben helyes elvi álláspontot képviselni.

A hiteltárgyalások érdemi részéről szólva Prőhle Gergely annyit elárult: az egykulcsos adót is elvi kérdésnek tekintik. Mint mondta, a megbeszéléseken szóba kerülhetnek az egykulcsos adó, az adórendszer vagy a szociális juttatások más kérdései is, de ezekben az ügyekben megint csak következetesnek tűnünk, hiszen az egykulcsos adón nem kívánunk változtatni, az nem képezheti alku tárgyát.

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy Orbán Viktor és Jose Manuel Barroso keddi informális találkozójukon megállapodott abban, hogy a le nem zárt kötelezettségszegési eljárásokban, azaz a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi ombudsman kérdésében elfogadják az Európai Bíróság döntését.

A köztársasági elnök és a külpolitika

A köztársasági elnök az ország első diplomatája, akinek a miniszterelnök mellett döntő szerepe van. A köztársasági elnöknek van egy vezető külügyi tanácsadója, aki a Külügyminisztériummal szoros együttműködésben készíti elő az államfő külföldi útjait - hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Prőhle Gergely.

Ami az államfő külpolitikai szereplését illeti, annak van határozott menetrendje és protokolláris szabálya - tette hozzá a helyettes államtitkár. A hivatalos látogatások üteme, a külföldi meghívások hosszú távon tervezettek, de a köztársasági elnöknek ezzel együtt nagyon nagy a mozgástere.

Saját maga is kezdeményezhet lépéseket, és ha jó az együttműködés a KEH és a Külügyminisztérium között, akkor ez egy nagyon hasznos diplomácia eszköz, csatorna arra, hogy fontos ügyeket kommunikálni tudjunk.

Áder János számára, ha az Országgyűlés megválasztja köztársasági elnöknek, valószínűleg fontos lesz a környezetvédelem, ezen belül a vízügy, hiszen ezt európai parlamenti képviselőként is nagyon komolyan vette - mondta Prőhle Gergely.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×