INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

"Furcsa bekezdés" a második Széll Kálmán-tervben

Infostart / InfoRádió
A Széll Kálmán-terv 2.0 a családi támogatások nominális értékének fenntartásának lehetőségét említi. Darvas Ágnes szociológus szerint ez a cél ellentétben áll a társadalmi felzárkóztatás stratégiájával.

A családi támogatások nominális értékének fenntartásának lehetőségét említi a Széll Kálmán-terv 2.0, de az InfoRádió által megkérdezett szociológus ezt furcsa bekezdésnek nevezte. Darvas Ágnes emlékeztetett: a családi pótlék 2008 óta van befagyasztva, a reálértéke pedig jelentősen csökkent.

A szöveg szerint érvényesítésre kerülhet a nominális érték fenntartása, de ez még a nominál érték garanciáját sem jelenti - vélekedett a szociológus.

Darvas Ágnes arról is beszélt, hogy a Széll Kálmán-terv 2.0 és a tavaly elfogadott társadalmi felzárkózási stratégia ellentétes egymással, ugyanis utóbbiban a célok között szerepel a szegénység és a szociális kizáródás újratermelődésének megakadályozása, ennek egyik alpontja pedig a családokat érintő jóléti transzferek szinten tartása.

Ha nem lennének a családtámogatások, akkor megduplázódna a szegénységi ráta a gyerekes családok körében - emelte ki.

A szociológus hangsúlyozta: a családi pótlék az átlag nettó bér 10 százaléka, ha ez tovább csökken, akkor semmilyen viszonyban nem lesz azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a gyerekek felneveléséhez.

Hanganyag: Litauszky Balázs

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk