INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Figyeljünk a fapadosok árlistájára! - Lapszemle

Infostart / InfoRádió
Hosszú távon jól járnak az árfolyamgátat választók - mondta Pleschinger Gyula a Magyar Nemzetnek. A Népszabadság arról ír, hogy a fapados légitársaságok alacsony árai gyakran megsokszorozódnak a foglalás végére.

Hosszú távon jól járnak azok az adósok, akik élnek a kormány adta lehetőséggel, és néhány évre rögzítik devizahitelük árfolyamát - mondta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Magyar Nemzetnek. Hozzátette: mintegy 450 ezer adós jogosult az árfolyamgátra, jelentős részük várhatóan él majd a lehetőséggel. A pénzintézetek ugyanis a tervezett júniusi határidő helyett már május 2-ától elfogadják a devizaalapú lakáshitellel rendelkező ügyfelek csatlakozási igényét, függetlenül attól, hogy az adós a közszférában dolgozik-e, vagy sem.

A Népszabadság arról ír, hogy a fapados légitársaságok alacsony árai gyakran megsokszorozódnak a foglalás végére. A látszat sokszor csal, hiszen a hatezer forintos jegy akár 28 ezer forintba is kerülhet a feladott poggyász, az online check-in és a hitelkártyás fizetés díjával együtt. A lap felhívja a figyelmet, hogy a fapadosok úgy tervezték a foglalási rendszereket, hogy a felsorolt szolgáltatásokból az ügyfelek minél többet megvegyenek, és ne tűnjön fel, hogy lehetőségük van lemondani azokat.

A mobiltelefonos szokások is azt támasztják alá, hogy a nők a család összetartói - írja az Index egy, a héten publikált hálózatkutatási tanulmányt ismertetve. A magyar tudósok részvételével készült kutatás során majdnem kétmilliárd hívást elemeztek. A felmérés igazolta, hogy a társas kapcsolatokra szánt idő felét mindenki az öt, számára legfontosabb emberre áldozza. A tanulmány legfontosabb konklúziói a nőkre vonatkoznak. A kutatók megállapították, hogy a nők aktív éveik alatt sokkal több munkát fektetnek az ellenkező nemmel való kapcsolattartásba, mint a férfiak. Később egyre inkább a fiatalabb generáció felé fordulnak, jelezve, hogy az utódokkal való foglalkozás nem ér véget azok felnőtté válásával. Ez a váltás a férfiaknál nem mutatható ki ennyire egyértelműen.

A februári csökkenés után márciusban stagnált a közintézmények lejárt tartozásának szintje, amely 47,1 milliárd forint - írja a Napi Gazdaság. Az államkincstár adatait idézve a pénzügyi napilap közli: az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 4,9 milliárd forint, ami a saját felügyeleti szervnek be nem fizetett adósságot jelent. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány összege az első negyedév végén 42,2 milliárd forintot tett ki. A 60 napon túli tartozás 13,7 milliárd forintra rúg, a minősített tartozás pedig 12,5 milliárdra.

A Portfolio.hu egy országos felmérés eredményéről számol be, amely szerint a társasházak egy része semmilyen lényegi állagmegóvást vagy fejlesztést nem végez. A tulajdonosok sokszor kényszerű tétlensége azonban egyik pillanatról a másikra olyan jelentős műszaki problémákhoz vezethet, amelyek kockázatossá teszik az ingatlan használatát, vagy óriási terheket rónak a háztartásokra. Ez a helyzet nagyjából 200 ezer alacsony státuszú területen található társasházi lakást érint ma Magyarországon.

A Pénzcentrum.hu-n arról lehet olvasni, hogy tovább nőtt a lakáscélú hitelek átlagos költsége. A végtörlesztés bejelentésével megindult a díjak növekedése, és azóta sem ért véget. Ez és más kormányzati intézkedések kedvezőtlen helyzetbe hozták azokat, akik most akarnak felvenni lakáscélú hiteleket. A nagyobb bankok ajánlatai közül a legjobb is 11,75 százalékos teljes hiteldíjjal érhető el. Az IMF hitelről való megegyezéssel némileg csökkenhet a nyomás a hitelintézeteken, a hitelkeret a forrásköltségek csökkenését hozhatja.
A címlapról ajánljuk