eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin

Indulhatnak a pénzügyi tárgyalások - a nap hírei

Megkezdődhetnek a hiteltárgyalások az unióval és a valutaalappal. Megállapodott a BKV hosszú távú finanszírozásáról a kormány és a főváros. Átadták az Országos Onkológiai Intézet új sebészeti tömbjét. A nap legfontosabb hírei április 25-én.

Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal - jelentette be a testület szóvivője Brüsszelben. Olivier Bailly hangsúlyozta: a jegybank ügyében lezárják a kötelezettségszegési eljárást, de a másik két kérdésben a testület az Európai Bírósághoz fordul. Hozzátette: az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban a bizottság tapasztalt előrelépéseket, de úgy véli, hogy a nemzeti hatóság létrehozása, illetve az intézmény elnökének elbocsátása továbbra is uniós jogba ütközik. A bírói nyugdíjkorhatárt illetően a bizottság sürgős vizsgálatot kért az uniós bíróságtól, a magyar hatóságokat pedig arra kérte, hogy a szabály gyakorlati alkalmazását a gyorsított ítélethozatalig függessze fel.

A Valutaalappal és az Unióval folyó tárgyalásokon dől el a készenléti hitelkeret nagysága - mondta az egyeztetések előkészítésével megbízott tárca nélküli miniszter. Fellegi Tamás hozzátette: a tárgyalások a szokásosnál hosszabb időt is igénybe vehetnek a jelenlegi nemzetközi pénzügyi helyzetben. Fellegi Tamás megerősítette: a kiindulópont egy elővigyázatossági pénzügyi csomag lesz, és a Magyarország ellen folyó két kötelezettségszegési eljárás - a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi biztos ügyében - nem befolyásolja a hiteltárgyalásokat.

Lesznek olyan kérdések a hiteltárgyalások során, amelyekben a magyar kormány nem enged álláspontjából - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. Prőhle Gergely példaként a jegybankelnök fizetését és esküjét említette. Az EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár megerősítette, az egykulcsos adót is olyan elvi kérdésnek tekintik, amely szóba kerülhet a tárgyalásokon, de a kormány nem kíván változtatni az egykulcsos adón, az nem képezheti alku tárgyát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára nem zárja ki, hogy Magyarország még a készenléti hitelmegállapodás megkötése előtt kilép a nemzetközi kötvénypiacra. Pleschinger Gyula egy háttérbeszélgetésen ugyanakkor azt mondta: rossz üzenetnek tartaná, ha a kötvénykibocsátás a tárgyalások megkezdését is megelőzné. Az államtitkár gyors megállapodásra számít mert úgy véli: a felek véleménye a gazdaságpolitika lényegét tekintve nem áll távol egymástól.

Az MSZP kétségesnek tartja, hogy valóban létrejön egy új IMF-megállapodás. Az ellenzéki párt szerint a kormány az Európai Bizottság döntését is időhúzásra használja majd. Az LMP úgy látja, hogy a kormány kapitulációval kezdte az IMF-hitelhez vezető hosszú utat. Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig megerősítette, hogy pártja ellenzi az újabb IMF-hitel felvételét.

Több támogatást, köztük a családi pótlékot továbbra is pénzben, a gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét viszont utalványban kapják meg a családok. A rendszeres szociális segély kifizetési módjáról az önkormányzat dönthet - közölte a szociális államtitkárság. A rászoruló gyermekeknek és családjuknak biztosított rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt - évente két alkalommal gyermekenként 5800 forintot - utalványban kapják meg a családok. A többi támogatás, köztük a gyes, a gyed és a családi pótlék esetében nincs változás, azokat továbbra is pénzben folyósítják.

Megállapodott a BKV hosszú távú finanszírozásáról a kormány és a főváros azzal, hogy a kabinet szerdai ülésén elfogadta az erre vonatkozó tervezetet. A dokumentumot várhatóan a napokban írják alá. Tarlós István főpolgármester elmondta: a tavaly zárolt 32 milliárd forintos támogatást feloldják, a kormány több év alatt kivonul a BKV finanszírozásából, ezzel egy időben pedig a főváros lépcsőzetesen bevezetheti a dugódíjat.

Kiemelt ellenőrzést indít májusban a szolgáltató szektorban az adóhatóság. A több mint 1000 vizsgálat legfőképpen az ügyvédeket, az adószakértőket, a szépségipart, a plasztikai sebészeket és a fogorvosokat érinti. Az elmúlt 3 évben 203 ellenőrzést végzett a hatóság a szolgáltató cégeknél, és 62 utólagos ellenőrzés után 1,1 milliárd forint bírságot szabott ki.

Átadták az Országos Onkológiai Intézet új sebészeti tömbjét Budapesten. A 6 milliárd forintos, javarészt uniós forrásból finanszírozott beruházás eredményeként több mint 9 ezer négyzetméterrel bővült a belgyógyászati és sebészeti tömb. A sebészeti részlegen 6 műtő és 78 ágyas fekvőrészleg áll a betegek rendelkezésére. A részleg urológiai és májsebészettel is bővült.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×