eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk

Aggályos lehet a fix összegű szabálysértési bírság

Szigorodott a közlekedőket érintő szabálysértési bírságolás gyakorlata. A rendőrök nem mérlegelhetnek, fix összegű bírságot kell kiszabniuk a vétkesekre. Major Róbert rendőr alezredes szerint nem a büntetés mértéke, hanem annak elkerülhetetlensége miatt lehet remélni a közlekedésbiztonság javulását.

Április 15-től, vagyis vasárnaptól lépett hatályba az új szabálysértési törvény. A hozzá tartozó kormányrendeletben pontosan meghatározzák, mely közlekedési szabálysértést mekkora pénzbírsággal kell büntetni.

Nem ajánlott például túllépni a megengedett sebességet, mert a helyszíni bírság elérheti a 60 ezer forintot, sőt, az is fizethet, aki a sebességmérő rendőrre villogással hívja fel autóstársai figyelmét - mondta Zách Dániel, a Totalcar autósmagazin szakújságírója a portálon megjelent írás alapján.

Jelentősen csökkent a rendőrség mérlegelési lehetősége, mert az egyes közlekedési szabálysértések esetén a kormány - a pénzbírság legalacsonyabb és legmagasabb mértéke (5 ezertől 150 ezer forintig, szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 300 000 forint) között - rendelettel állapította meg a pénzbírság kötelező mértékét.

Akit például rajtakapnak, hogy nem adja meg az elsőbbséget, szabálytalanul előz, vagy tiltott helyen fordul meg, fixen 15 ezer forint helyszíni bírságra számíthat. Az alkalmazható szankciók közt még mindig ott vannak a legenyhébbek, így a figyelmeztetés. Ez akkor jöhet szóba, ha a szabálysértés az elkövetés körülményeire való tekintettel csekély súlyú, és ettől az intézkedéstől kellő "visszatartó hatás várható".

Elvileg továbbra is létezik az ötezer forintos legalacsonyabb pénzbírság, de a leggyakoribb közlekedési szabálysértések esetén kötelezően fix összegekkel kell számolnia a rendőrnek. A vétkes még így is jobban jár, mintha lefolytatják vele szemben a szabálysértési eljárást, mert a pénzbírság sok esetben a helyszíni bírság kétszerese.

Bizonyos esetekben, vagy ismételt szabálysértés esetén akár elzárással is büntethetik az autóst, amellett, hogy az eddigiekhez hasonlóan elvehetik a jogosítványát. Akinek tehát nincs pénze kifizetni a bírságot, önként vállalhat közérdekű munkát. Ötezer forintnyi bírság mintegy hat óra munkát jelent. Aki a rendelkezésére álló 30 napos határidőn belül nem fizet, azt egyszerűen le is csukhatják, és ugyanerre számíthat, aki kiemelt szabálysértést követ el, például ittasan vezet.

Fizetni a rendőr által kiállított bizonylat ellenében, csekken és már bankkártyával is lehet, mivel kártyaolvasóval is felszerelik az egyenruhásokat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Közbiztonsági tanszékvezetője az InfoRádiónak cáfolta, hogy a törvény célja a pénzbehajtás lenne.

Major Róbert rendőr alezredes állítja, hogy nem a büntetés mértéke, hanem annak elkerülhetetlensége miatt lehet remélni a közlekedésbiztonság javulását a szabálysértési törvény hatályba lépett szigorodásától. Hozzátette. 2008-tól, vagyis az objektív felelősség bevezetésétől csökkent a balesetben elhunytak száma, és jó lenne folytatni ezt a tendenciát.

Abban nem lesz változás, hogy a helyszíni bírságot akkor kell megfizetni, ha a járművezető a helyszínen a felelősségét elismeri. Ha ezt nem teszi meg, akkor elindul a szabálysértési eljárás, ami során bármilyen bizonyítékot bemutathat. A tanszékvezető azt aggályosnak tartja, hogy a szabálysértési eljárásban is kötelező, fix összegű szabálysértési bírságok szerepelnek, ami a helyszíni bírság kétszerese.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×