INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Az MSZP konzervatív tudóst szeretne államfőnek

Infostart / InfoRádió
Hétfőn szavaznak a parlamenti képviselők az Országgyűlésről szóló törvényről, tehát egyebek mellett a saját fizetésükről. Az MSZP álláspontjáról Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető tájékoztatta a sajtót, de először arról beszélt, hogy pártja milyen köztársasági elnököt szeretne.

A MSZP pártkatonának tartja Áder Jánost, ezért nem támogatja, hogy az európai parlamenti képviselő legyen az új köztársasági elnök - mondta Mesterházy Attila.

A szocialisták elnök-frakcióvezetője szerint a közvélemény-kutatások azt bizonyítják, hogy az emberek egy pártoktól független személyt látnának szívesen a Sándor-palotában. Az MSZP reméli, hogy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke a kormánypártok este nyolc órakor kezdődő frakcióülésén a kiszivárgott hírek ellenére nem Áder Jánost jelöli az államfői posztra, hanem egy konzervatív tudóst, aki képes helyreállítani a köztársasági elnök intézményének tekintélyét. Mint ismeretes, Schmitt Pál lemondott az államfői posztról, mert a Semmelweis Egyetem plágium miatt elvette a kisdoktori címét.

Mesterházy Attila beszélt az Országgyűlésről szóló törvényről is. Erről hétfőn szavaz a parlament. Az MSZP nem támogatja a jogszabályt. Egyebek mellett azért nem, mert a kormányoldal nem egyeztetett az ellenzékkel és a törvényben visszamenőleges hatályú rendelkezések vannak, például a frakcióalapításra.

Az MSZP sérelmezi, hogy nem lesz kötelező kikérni a Költségvetési Tanács véleményét a büdzséről, a bizottsági jegyzőkönyveket csak kérésre hozzák nyilvánosságra, a képviselők javadalmazására viszont több pénz jut.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy módosító javaslat mégis lehetővé tenné, hogy egy parlamenti képviselő polgármester vagy helyi képviselő is lehessen.


A címlapról ajánljuk