eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Csaknem 86 ezer egészségügyi dolgozó alapbérét emelik meg - a nap hírei

Csaknem 86 ezer egészségügyi dolgozó alapbérét emelik meg az idén. Visszavásárolhatja a Fővárosi Vízművek eredeti kisebbségi részvénycsomagját Budapest. Legkésőbb a jövő héten dönt a Puskás Ferenc Stadion és környéke ügyében a kormány. A nap legfontosabb hírei március 20-án.

Csaknem 86 ezer egészségügyi dolgozó alapbérét emelik meg az idén - jelentette be a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós közölte: az érintettek között járó- és fekvőbeteg-ellátásban dolgozó orvosok, a betegellátásban közvetlenül közreműködő szakdolgozók, továbbá vegyészek, pszichológusok, biológusok, fizikusok vannak. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy azon orvosok bérét, akik - ügyeleti díjazásuk nélkül - jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt keresnek, bruttó 65.823 forinttal emelik, az egészségügyi szakdolgozóknál pedig egy teljesen új bértáblát dolgoztak ki. Az egészségügyi szakmai szervezetek többsége egy intézkedéssorozat első lépéseként elfogadhatónak tartja az ajánlatot, a parlamenti ellenzék ugyanakkor bizonytalannak tartja a forrásokat.

Visszavásárolhatja a Fővárosi Vízművek eredeti kisebbségi részvénycsomagját Budapest - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a főpolgármester. Tarlós István közölte: az ügyben hétfőre rendkívüli közgyűlést hívott össze, és ha a képviselők jóváhagyják, akkor a részvénycsomagért 15,1 milliárd forintot kell fizetnie a városnak a francia Suez és a német RWE közös konzorciumának. Hangsúlyozta: a vételárról előzetes megegyezés született a befektetőkkel. A főpolgármester hozzátette: a befektetők tíz évig vinnék még ki a menedzsment díját, ami a visszavásárlás után Budapestnél marad. Tarlós István a megállapodás érdekében további részleteket nem közölt.

Legkésőbb a jövő héten dönt a kormány a Puskás Ferenc Stadion és környéke ügyében. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a területen egy kis olimpiai központ valósulhat meg. Orbán Viktor hangsúlyozta: a tervek szerint nem bontják le a Puskás Ferenc Stadiont, amely a jövőben atlétikai centrumként működne tovább, és a területen egy kerékpáros arénát, valamint egy uszodát is szeretnének létrehozni. Hozzátette: az új nemzeti futballstadion, amelyet 65 ezer néző befogadására terveznek, a jelenlegi Puskás Stadion és a Papp László Sportaréna közötti területen épülne fel. A kormányfő az új beruházás átadásának időpontjáról és költségéről nem beszélt, csak annyit mondott: szeretné, ha 4-5 év múlva már versenyeket rendezhetnének.

Az egyházügyi törvény azonnali módosítását várja a kormánytól a Velencei Bizottság kifogásai miatt az MSZP. Lendvai Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a testület nem lát garanciát a pártatlan döntésre az egyházak elismerésének szabályozásánál. Korábban az LMP is azt jelezte: a Velencei Bizottság állásfoglalása miatt külön módosító javaslatokat nyújt be az egyházügyi törvényhez. Szabó Tímea országgyűlési képviselő azt mondta: egyebek mellett azt javasolják, hogy a minősítésről ne a parlament döntsön, hanem a független bíróság.

Összesen 47 javaslatot fogalmazott meg az Amerikai Kereskedelmi Kamara az innováció erősítéséért. Az elképzeléseket már eljuttatta a döntéshozóknak a Magyarországon működő szervezet. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke egy budapesti rendezvényen elmondta: a kutatás-fejlesztés-innováció alapvetően meghatározza az ország versenyképességét. Havas István hangsúlyozta: javaslataik figyelembe vételével, a vállalati szektor erőteljesebb bevonásával Magyarországon meg lehetne duplázni a kutatás-fejlesztési ráfordításokat.

Januárban 219.100 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vállalkozásoknál dolgozók 225 ezer forintot, míg a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 206.800 forintot kerestek. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek januárban 4,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2011 januárjában.

A következő negyedévben nem tervezi a hatósági árak változtatását a földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztóknál a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca kommunikációs főosztálya közölte: a Magyar Energia Hivatal javaslatát és a rezsiköltségekkel kapcsolatos kormányzati célkitűzéseket figyelembe véve döntöttek így.

Jogerősen négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte Damu Roland sorozatszínészt erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék, amely 5 évre eltiltotta a férfit a közügyek gyakorlásától. A bíróság jogerős döntésével enyhítette a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szeptemberben hozott elsőfokú ítéletét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×