eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68137.83
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán: Gyarmatosító az, akinek csak a magyar piac kell

A Jobbik szerint felül kellene vizsgálni az uniós tagságot - erről Vona Gábor frakcióvezető beszélt napirend előtti felszólalásában.

Nemcsak a januári békemenet résztvevői gondolják úgy, hogy nem kérnek a gyarmatosításból, hanem ez a nemzeti minimum - mondta napirend előtti felszólalásában Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője.

A másfél hónappal ezelőtti demonstráció óta a politikus szerint csak romlott a helyzet. Mint mondta, az Európai Parlamentben azóta kéthetente magyarellenes napot tartanak, és az csak súlyosbít a helyzeten, hogy az ott lévő szocialista képviselői meg is szavazták az elítélő határozatot, tehát - ahogy fogalmazott - megátalkodottan részt vettek ebben a magyargyalázásban.

Megemlítette azt is, hogy Andor László uniós biztos nem vett részt a kohéziós alapok felfüggesztéséről szóló ülésen.

Vona Gábor kifogásolta, hogy a kormány nem tett semmit a gyarmatosítás ellen. A fiskális paktummal kapcsolatos reformok a politikus szerint egyet jelent a megszorításokkal. Mindezek fényében a Jobbik szerint felül kellene vizsgálni az uniós tagságot.

Válaszában Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: meglepődött, mert eddig azt gondolta, a Jobbik támogatja a kormányt abban a kérdésben, hogy Magyarország milyen módon kívánja az államadósság és a hiány csökkentését elérni.

Orbán Viktor elmondta, 2011-ben már három százalék alatt volt a hiány, de az EU azt mondta, hogy nem tetszik a módszer, ahogy ezt az ország elérte. Hasonlóan 2012-ben, az EU elfogadja, hogy három százalék alatt lesz a hiány, de a módszereket újfent kifogásolja. 2013-ban már megfelelőek lesznek a módszerek, viszont az unió szerint magasabb lesz a hiány, ezért kiigazításokat vár el. A vita arról szól, hogy ezt a kiigazítást hogyan teszi meg a kormány.

Orbán Viktor szerint gyarmatosító az, akinek csak a magyar piac kell, szövetséges pedig az, aki a szakértelmet, a munkaerőt is igénybe kívánja venni.

Az ígért elvonásokkal kapcsolatban azt mondta: ha egyszer igaz, hogy csökken az államadósság és az államháztartási hiány, akkor nem igazságos, hogy Magyarországot szankciókkal sújtják, míg más országokat, akik nem teljesítik az EU által meghatározott célokat, nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×