eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vitézy Dávid: Hitelképtelenné vált a BKV

A hitelválság okozta a BKV anyagi helyzetének további romlását, a társaság ma hitelképtelen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid jelezte, hogy a BKV jegybevételei a működési költségek alig több mint harmadát fedezik.

A BKV-nál január 27-én jár le egy 9 milliárdos hitel, amelyet azonban csak akkor tud rendezni a vállalat, ha a főváros az összeget kölcsönadja. Márciusban további 10 milliárd hitel jár le, amit azonban már nincs miből visszafizetni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, aki hozzátette: idén összesen 58 milliárd forint hitel jár le a közlekedési társaságnál.

Arra a felvetésre, hogy miért éppen most került ilyen nehéz helyzetbe a BKV, Vitézy Dávid azt mondta: a BKV éves működése (a bérek, az áram, a gázolaj és az alkatrészek kifizetése) évi 139 millió forintba kerül, a jegybevételből viszont csak 50 milliárd folyik be. A baj az, hogy a fennmaradó összegre nincs meg a forrás.

Nagyon jelentős pénzügyi adósságot örökölt a vállalat. 2002-ben az akkori kormány ugyan konszolidálta a BKV korábban felgyülemlett adósságállományát, de nem stabilizálta a működését - fűzte hozzá.

2004-től 2009-ig az évente megtermelődött jelentős hiányt bankhitelből fedezte a fővárosi közlekedési vállalat, ám ma már ez teljesen elképzelhetetlen, a bankok ugyanis egy olyan cégnek, amelynek nem látszik az üzleti stratégiája arra, honnan tudná visszafizetni a hitelét, nem adnak pénzt. Vagyis a BKV hitelképtelen, és csak állami garanciavállalás mellett kaphat hitelt - magyarázta a BKK vezérigazgatója.

Vitézy Dávid azonban úgy véli, nem fog márciusban leállni a főváros tömegközlekedése, mert a kormánnyal több szinten folynak a tárgyalások.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×