eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tárgyalt a kormány a Malévről

A kormány tárgyalt a Malévről - ennyit válaszolt az MTI kérdésére Giró-Szász András szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón, többet azonban nem mondott.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) még a múlt héten az MTI kérdésére azt válaszolta: változatlanul kiemelten számolnak egy szakmai befektető bevonásának lehetőségével a Malévnál. Akkor úgy vélték, a szaktárca javaslatai alapján a következő kormányülésen döntés születhet a helyzet rendezését leghatékonyabban szolgáló megoldásról.

Az Európai Bizottság a múlt hétfőn a Malév számára nyújtott "összeegyeztethetetlen" állami támogatás visszafizettetésére szólította fel Magyarországot. Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete - közleménye szerint - "megállapította, hogy a magyar nemzeti légitársaság Malév számára 2007 és 2010 között a privatizációval és a visszaállamosítással összefüggésben nyújtott finanszírozás jogellenes állami támogatásnak minősül, mivel a Malév nem volt képes ilyen finanszírozáshoz jutni a piacról a magyar hatóságok által nyújtott feltételek mellett".

A NFM hangsúlyozta: az Európai Bizottság határozata több hónap mozgásteret ad a kormánynak, így az NFM szerint biztosra vehető, hogy a kabinet végül az "egyaránt kellőképpen előkészített alternatívák közül a leginkább megfelelőt és legeredményesebben végrehajthatót" választhatja majd ki.

A Malév a Bizottság közleményét követően jelezte, hogy a légitársaság napi működését nem befolyásolja az uniós
állásfoglalás. Hozzátették: 2012-re jelentősen javuló üzemi eredménnyel számol a cég az elmúlt év utolsó negyedévében elért kereskedelmi eredmények alapján. A légitársaság 2011 utolsó hónapjában 78 százalékos telítettséget ért el, és 7 milliárd forinttal növelte bevételeit az előző év utolsó negyedévéhez képest.

A légitársaság legutóbbi, január 6-i rendkívüli közgyűlését a tőkerendezésről szóló napirend előtt felfüggesztették, a folytatólagos közgyűlést 2012. január 27-re hívták össze változatlan napirenddel.

A 2010. évet 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével zárta a Malév, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2011-ben két lépcsőben tőkét emelt a magyar nemzeti légitársaságban. Az áprilisi közgyűlésen 4,5 milliárd forintról, a második augusztusi közgyűlésen pedig 18,5 milliárd forintról szóló tőkeemelésről döntöttek. Ugyanakkor tulajdonosi kölcsönt is kapott a Malév az elmúlt évben: legutóbb a december 29-i kormányhatározat szerint ötmilliárd forintot, előzőleg pedig novemberben 4,2 milliárd forintot.

Berényi János, a közel 100 százalékban állami tulajdonban lévő Malév igazgatóságának elnöke december 22-én azt közölte: "az elmúlt hónapokban a kimagasló kereskedelmi teljesítmények révén elért pozitív üzemi működés további zavartalan folytatását nem befolyásolja a légitársaság tőkehelyzetének rendezési folyamata".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×