eur:
385.64
usd:
356.46
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác

Orbán: Gyorsan orvosolhatóak az EU által felvetett problémák - a nap hírei

Gyors megállapodásra számít a magyar miniszterelnök az Európai Bizottság által felvetett kérdések többségében. Kedvezően reagált a pénzpiac a magyar kormányfő európai parlamenti felszólalására. Etiópiába utazott a Terrorelhárítási Központ különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a turisták elleni keddi terrortámadás körülményeit

A magyarországi politikai fejleményekről vitázott az Európai Parlament plenáris ülése. A strasbourgi vitában részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki azt mondta, hogy Magyarország megújítása és átszervezése az európai elvek és értékek alapján történt. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy az unió által felvetett problémák egyszerűen és gyorsan orvosolhatók, és az Európai Bizottság kifogásai közül egyik sem érinti az új magyar alaptörvényt. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormánynak nincs vitája az Európai Bizottsággal az igazságszolgáltatás függetlenségéről, csak a bírák nyugdíjazásáról, ami nem igazságszolgáltatási kérdés. Orbán Viktor hozzátette: a jegybankot ért kritikák közül csak egyetlen vitás pont maradt: az, hogy a monetáris tanács tagjainak esküt kell-e tenniük a magyar alkotmányra. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a jegybank összevonásáról a kormányfő azt mondta: ha az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy a két intézményt ne vonják össze, akkor külön maradnak.

Barroso az EP előtt

A jegybanki függetlenség kérdésével foglalkozni kell még azelőtt, hogy megkezdődnének a tárgyalások Magyarországgal az igényelt pénzügyi támogatásról. Ezt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke mondta az Európai Parlament plenáris ülésének elején. Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője hangsúlyozta: a vita nem Magyarország ellen, hanem vele, érte folyik. José Manuel Barroso felhívta a figyelmet arra, hogy az Európa Tanács szintén foglalkozik a magyar jogalkotás kérdéseivel.

Bírálatok Strasbourgban

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásaiban érintett kérdéseken túlmutató bírálatok is érték a kormányt a magyarországi politikai fejleményekről tartott strasbourgi vitában. A Fidesz-t és KDNP-t is tagjai között tudó néppárti frakció ugyanakkor kiállt a kormány politikája mellett. A szocialista frakciót vezető osztrák Hannes Swoboda azt mondta: nemcsak egyes törvényeket kifogásolnak, hanem a mögöttük álló szellemiséget is. A liberális csoportot irányító Guy Verhofstadt nemzetközi szervezetek dokumentumaira hivatkozva olyan listát mutatott fel, amely összesen mintegy 30 aggályos területet említett a magyar jogszabályokkal kapcsolatban. A néppárti csoportot irányító Joseph Daul ugyanakkor azzal érvelt, hogy az Orbán Viktor vezette kabinet nehéz helyzetben vette át az országot, és ennek ellenére sikereket ért el.

Kedvezően reagált a piac

Kedvezően reagált a pénzpiac a magyar kormányfő európai parlamenti felszólalására. Londonban az általános európai folyamatokat felülteljesítve jelentősen csökkent a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása. A forint erősödött az euróhoz és a frankhoz képest, jól teljesített a hazai részvénypiac is, jelentősen erősödtek az árfolyamok.

Fellegi csütörtökön számol be a kormánynak

A csütörtöki kormányülésen számol be eddigi informális megbeszéléseiről a hitel-megállapodásokról szóló tárgyalásokat irányító tárca nélküli miniszter. Erről Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. A közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta, hogy Répássy Róbert államtitkár vezeti majd azt a delegációt, amelyik a bírák nyugdíjazásáról és az adatvédelmi biztos függetlenségéről tárgyal Francoise Le Bail-jel, az Európai Bizottság igazságügyi főigazgatójával.

Három magyar áldozata van az etiópiai támadásnak

Elindult Etiópiába a Terrorelhárítási Központ fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrorista támadás körülményeit. Hajdu János, a szervezet főigazgatója elmondta: egymásnak ellentmondó információk érkeznek az afrikai országból, így azt sem lehet tudni, hogy vannak-e még magyarok a térségben. Hozzátette: az eddigi információk szerint a csoport tagjai fegyveres kísérő nélkül utaztak, amikor tüzet nyitottak rájuk. A lövöldözésben két magyar, két német és egy osztrák állampolgár halt meg. A Külügyminisztérium az este arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy a támadás három magyar túlélőjének hazatérése szervezési okok miatt bizonytalan.

Hajóbaleset: még keresnek egy magyart


Megtalálták a pénteki olaszországi hajóbalesetben eltűnt magyar férfi holttestét. Az óceánjáró személyzetének tagjaként dolgozó férfi holttestét több más áldozatéval együtt a hajótestben találták meg, és már azonosították. Egy magyar nőt, aki utas volt a hajón, továbbra is keresnek. A hajón 12 magyar tartózkodott a baleset idején, 10-en épségben hazatértek. A szerencsétlenségnek 12 halálos áldozata van, több mint 70-en megsérültek, 28 embert még keresnek.

Megemlékeztek a gettó felszabadulásának évfordulójáról


A Dohány utcai zsinagóga főrabbija szerint a mai napig kísértenek a holokauszt idején történtek. Frölich Róbert a budapesti gettó felszabadulásának 67. évfordulóján tartott megemlékezésen úgy fogalmazott: még mindig lehet hallani a gyűlölet szavát. A főrabbi azt mondta: nem lát senkit, akinek meglenne az ereje, a hatalma és a módja fellépni a szélsőségesek ellen.

Növeli termelését a szentgotthárdi Opel-gyár

Várhatóan százezer darabbal növeli motorgyártását az idén az Opel szentgotthárdi gyára. A termelés bővülése annak köszönhető, hogy a General Motors tengerentúli gyáraiba is szállítanak nemcsak megmunkált motor-alkatrészeket, hanem teljes motorokat is. Már tavaly megkezdték a Szentgotthárdon gyártott motorok kiszállítását Kínába, és hamarosan Dél-Korea is belép a célországok közé. Idén a tervek szerint 200-250 dolgozót vesznek fel a szentgotthárdi üzembe, így az év végére az alkalmazottak száma eléri az ezer főt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×