eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kumin: Nem működik a kettős beszéd

Orbán Viktornak kedvez, hogy maga akart beszélni az Európai Parlament plenáris ülésén, nem pedig kötelezték erre - közölte az InfoRádióval a Századvég Alapítvány vezető elemzője. Kumin Ferenc úgy véli: a kettős beszéd nem működik, ha a kormányfő úgy nyilatkozik a Bildnek, hogy kész a jegybanktörvény megváltoztatására, akkor ezt kell képviselnie az Európai Parlamentben, sőt Magyarországon is.

Kedvező alaphelyzetet jelent, hogy Orbán Viktor felszólal az Európai Parlament szerdai ülésén, hiszen maga kezdeményezte ezt, nem pedig felszólították rá - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

Kumin Ferenc szerint az is könnyíti a magyar kormányfő helyzetét, hogy a 7-es cikkely alkalmazására gyenge az esély. Ez olyan alapvető értékek megsértésére hivatkozik, mint a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása, de azt még a megalapozott kritikák esetén is nehéz lenne megmutatni, hogy ezek az alapértékek sérülnek Magyarországon - fejtette ki.

A vezető elemző kiemelte: egy éve is hasonló volt a felállás, akkor a médiatörvényre zúdult össztűz. A politikai vonalon, az európai parlamenti vitában akkor is az alapértékek sérelméről beszéltek, aztán amikor jogi útra terelődött az ügy, kiderült, hogy csak részletekre menő kifogások vannak. Ez teremt egy jó helyzetet Orbán Viktornak arra, hogy a maga oldalára fordítsa az ügyeket - vélekedett.

Kumin Ferenc hangsúlyozta: nem működik a kettős beszéd, ez már bebizonyosodott, vagyis ha a kormányfő úgy nyilatkozik a Bildnek, hogy kész a jegybanktörvény megváltoztatására, akkor ezt kell képviselnie az Európai Parlamentben, sőt Magyarországon is.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×