eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Elindultak Etiópiába a TEK munkatársai

Szerda délután elindult Etiópiába a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit - erről Hajdu János, a TEK főigazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait Budapesten, a szervezet fővárosi központjában.

Hajdu János elmondta, egymásnak ellentmondó információk érkeznek az afrikai országból, így azt sem lehet tudni, hogy vannak-e további magyarok a térségben. A magyar szakemberek a német társszervekkel közösen nyomoznak majd Etiópiában - tette hozzá.

Hajdu János a különítmény létszámáról, illetve a kinti tartózkodás tervezett hosszáról nem beszélt, ám reményét fejezte ki, hogy pár nap alatt befejeződhet a nyomozás.

A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor - feltehetően túszejtési szándékkal - rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy magyar pedig megsebesült.

Eddig nem sikerült azonosítani az etiópiai merénylet áldozatait


Elsőre sikertelen volt az etiópiai merénylet halálos áldozatainak azonosítása - közölte a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség.

A Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője, Mezősi Gábor az MTI-vel korábban azt közölte, hogy a szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleményében azt írta: a holttestek állapota és a környezeti körülmények miatt elsőre egyetlen uniós konzulnak sem sikerült megállapítania az Addisz-Abebába szállított áldozatok személyazonosságát.

A közlemény szerint a magyar külügyi tárca épp a múlt héten frissítette a térségre vonatkozó utazási tanácsokat, arra kérve a magyar állampolgárokat, hogy útjuk előtt, saját biztonságok érdekében, regisztrálják magukat a magyar külképviseletnél.

Szijjártó Péter ezt megelőzően azt közölte az MTI-vel, hogy csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője; a magyar állampolgárok már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak.

A Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén tartózkodó Szijjártó Péter magyar újságíróknak azt mondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×