eur:
389.59
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Még nem tudni, hogy februárban jár-e a BKV

A fővárosnak továbbra is nagy szüksége lenne a zárolt állami normatívára és további forrásokra - ezt erősítette meg Atkári János a főpolgármester főtanácsadója az MR 1 Kossuth rádió reggeli műsorában. Eközben az InfoRádiót úgy tájékoztatták, hogy a tárgyalások folyamatosan zajlanak.

A szakember a 180 perc című műsorban elmondta, hogy Budapestnek már nincsenek forrásai, a BKV huszonkét éve nem kapja meg teljes mértékben a tőle megrendelt szolgáltatás ellenértékét. Atkári János szerint ma még nem lehet megítélni, hogy februárban jár-e majd a BKV.

A hétvégén a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti képviselői, valamint Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a BKV problémáinak megoldására csomagtervet tettek le a kormány asztalára. A főpolgármester a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a javaslatcsomagban szerepel a közlekedési adó és a parlament által zárolt 32 milliárd forintos normatív támogatás feloldása is. A lap szerint Tarlós István főpolgármester várhatóan csütörtökön találkozik Orbán Viktorral, hogy a BKV helyzetéről egyeztessenek.

Ezzel kapcsolatban az InfoRádió megkereste a miniszterelnökséget, ahol a kormányfő korábbi véleményét erősítették meg, amely szerint a kabinet a budapestiek oldalán áll, de hosszabb távon fenntarthatatlan, hogy az ország legjobban fejlődő gazdasági térsége ne tudja a szegényebb országrészektől való forráselvonás nélkül megszervezni a tömegközlekedését. A közleményben kiemelték, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium van kijelölve az egyeztetésekre, amelyek folyamatosan zajlanak. Ennek részleteiről egyelőre nem kaptunk tájékoztatást.

Tarlós István főpolgármester a probléma békés rendezése érdekében elhalasztotta a Fővárosi Közgyűlés múlt heti ülését is, mert szerinte olyan vita alakulhatott volna aki, amely a jelenlegi helyzetben túl korai lett volna

Az InfoRádió korábban megkérdezte Tarlós Istvánt arról, hogy milyen határideje van a tárgyalásoknak. A főpolgármester azt mondta: ha a kormánnyal létrejön a megegyezés, akkor a főváros képes biztosítani a január végén visszafizetendő adósság-kontingenst, és akkor nyer körülbelül újabb másfél hónapot.

Atkári János szerint egyébként a sajtóban is emlegetett dugódíj, az iparűzési adó átstrukturálása, vagy az egységes parkolási rendszer azok a területek, ahol a főváros saját mozgástere bővíthető lenne úgy, hogy közvetlenül ne növekedjenek a központi kormányzat terhei.

A főpolgármester korábban kiemelte, hogy a kormány elé terjeszthető anyag szerint a normatíván túl további 20 milliárd forintos állami segítségre van szükség a BKV konszolidálásához, ebben az esetben a főváros is hozzátesz ugyanennyit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×