eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Fokozatosan drágul a kenyér

A kenyér és a pékáru fokozatos drágulására kell számítani a sütödéket sújtó emelkedő energiaköltségek, illetve a gyengülő forint miatt - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség szakmai főtitkára.

Az energia- és üzemanyagköltségek a gyártási és a forgalmazási költségek harmadát teszik ki, ezért további áremelés várható a pékáruknál - hangsúlyozta az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség szakmai főtitkára, aki azonban azt nem tudta megmondani, hogy mekkora mértékű lesz az emelés.

Werli József azonban felhívta arra a figyelmet, hogy tavaly a sütőipari vállalkozások a megnövekedett költségeiket nem tudták az átadási áraikban érvényesíteni, vagyis most nem csak az idei áremelések sújtják őket, hanem a tavalyiak is. Ráadásul a gyenge forint is alaposan megdobja az importanyag költségét.

Évek óta bruttó egy százalék körül van a nyereséghányad ebben a szektorban, ebből pedig nem lehet fedezni a megnövekedett költségeket, amelyeket így a vállalkozásoknak sürgősen érvényesíteniük kell az átadási áraikban - emelte ki Werli József, aki hozzátette: a fogyasztók fokozatosan fogják majd tapasztalni a drágulást.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak. Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádióban azt mondta, az 50 ezer dolláros jutalmazással az lehetett az egyik cél, hogy az olimpia ne értéktelenedjen el a vb-hez és a Gyémánt Liga-sorozathoz képest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×