eur:
391.03
usd:
366.05
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Orbán: A kormánynak és a jegybanknak a lehető legszorosabban együtt kell működnie

Orbán Viktor kormányfő Simor Andrással folytatott pénteki tárgyalását követően azt mondta, a Magyar Nemzeti Bank elnökével egyetértettek abban, hogy a kormánynak és a jegybanknak a lehető legszorosabban együtt kell működnie a forintba vetett bizalom megerősítése érdekében. A kormányfő ezt azt követően mondta el, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalások vezetésével megbízott tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály államtitkár társaságában találkozott Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével.

Orbán Viktor kiemelte: arra kérte Simor Andrást, hogy azokat az eszközöket, amelyeket az EU-ban, az Egyesült Királyságban, illetve az Egyesült Államokban bevet a jegybank a gazdasági növekedés érdekében, azokat vegye számításba, és vizsgálja meg, hogy Magyarországon ezek közül mit lehetne felhasználni.

Megállapodtak abban, hogy a nemzetgazdasági tárca és a jegybank naponta egyeztet a forint iránti bizalom helyreállítása érdekében - közölte a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta: a megbeszélést a jegybank elnöke kezdeményezte. A miniszterelnök kijelentette, a kormány mindenben támogatja a jegybankot és elnökét a forint értékállóságának megőrzése és a pénzügyi rendszer stabilitása érdekében.

A miniszterelnök arra kérte az MNB-t, vegyen részt a növekedési terv kialakításában.

Jó esélyt látni a gyors tárgyalásokra

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Fellegi Tamás IMF-főtárgyaló rövidesen találkozik az IMF, az EKB illetékeseivel, az EU-val azonban egyelőre nincs leegyeztetett találkozó. A kormányfő kijelentette, a magyar kormány mindent megtett azért, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek és lezárulhassanak az IMF-EU-tárgyalások.

A miniszterelnök elmondta: Simor Andrással egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás. Ennek érdekében a kormány tárgyalási mandátumot adott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszternek, vagyis - mint mondta - meghatározták azokat a pontokat, ahonnan a tárgyalásokat meg tudja kezdeni, sőt, ahol külön egyeztetés nélkül megállapodást is köthet.

Orbán Viktor jó esélyt lát a gyors tárgyalásokra.

Csak a jegybank rendelkezhet a devizatartalékról


A kormányfő szerint a Simor Andrással folytatott pénteki tárgyaláson nem került szóba a nemzeti bank devizatartaléka, mivel a kormány a jegybank függetlenségét kiindulópontnak tekinti.

A "vitatott jegybanktörvény" is kifejezetten deklarálja a nemzeti bank függetlenségét - mondta a miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva, megjegyezve, hogy "a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg".

A kormányfő kiemelte, a jegybanktörvényről "van egy vita", amelyet az "Európai Unióban szokásos módon" kívánnak tisztázni az Európai Bizottság és Magyarország között. A kormány álláspontja, hogy az új jegybanktörvény megerősíti az MNB függetlenségét. "Az EKB tizenöt javaslatából tizenhárom és felet elfogadtunk, könnyen lehet, hogy ez egy európai rekord és továbbra is együttműködőek vagyunk" - fogalmazott Orbán Viktor.

"A jegybankelnök kezdeményezésére létrejött találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, a jelenlevő kormánytagok és Simor András jegybankelnök közösen áttekintették a hazai gazdaság folyamatait és értékelték a jelenlegi helyzetet.

Megállapodtak abban, hogy a nemzetgazdasági miniszter és a jegybank elnöke folyamatosan egyeztetnek és a rendelkezésre álló eszközökkel biztosítják a magyar gazdaság stabilitását. A Magyar Nemzeti Bank szorosan és folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar pénzügyi rendszer helyzetét. A jegybank hangsúlyozza, hogy magyar bankrendszer kellően stabil."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×