eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Századvég: új szereplő és átrendeződés a baloldalon

A Századvég december elején készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a politikai aktivitás az előző hónapok csökkenő tendenciája után decemberre stabilizálódott, enyhe mértékben emelkedett. A politikai erőtérben az elmúlt hónap leglátványosabb tendenciái az ellenzéki oldalon figyelhetők meg, amelyek kiváltó oka a Demokratikus Koalíció megjelenése. A kormánypártok továbbra is őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében.

2011. december elején a választókorúak 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a részvételi hajlandóság korábbi csökkenő tendenciája megállt, kis mértékben emelkedett - derül ki a Századvég az InfoRádióhoz is eljuttatott, november 29. és december 6. között ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú ember megkérdezésével készült kutatásából.

A politikai mezőben tapasztalt szűkülési folyamat is megfordulni látszik, decemberre enyhén csökkent a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya. Jelenleg a megkérdezettek 39 százaléka tartozik ebbe a körbe.

December elején a pártok erőviszonyai nem mutatnak döntő változást. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalék, az MSZP ebben a közegben 12 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 5, a Jobbiké 10 százalék. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága 2 százalék. Jól látható, hogy az ellenzéki platformon a Demokratikus Koalíció megjelenésével párhuzamosan csökkent az LMP támogatottsága.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzópártok jelenleg 49, a szocialisták 21 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 18 százaléka adná voksát a Jobbikra, 7 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban 3 százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×