eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hány szavazatot adhatnak le a határon túli magyarok?

Hétfőn dönt a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja Kövér László házelnöknek arról a javaslatáról, amely lehetővé tenné, hogy a határon túl élő magyar állampolgárok ne csak listára, hanem egy külhoni választókerületben egyéni jelöltre is szavazhassanak.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága nem támogatja Kövér László házelnök javaslatát, és Csonka Ernő helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is ellenzi azt.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja hétfőn határoz az előterjesztésről - mondta az InfoRádió ReggelInfo című műsorának Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes. Hozzátette: eldöntendő kérdés, hogy a határon túli magyarok egy vagy két szavazatot adhatnak majd le, és hogy megkövetelik-e tőlük a magyarországi lakóhelyet, amelyre lehetőséget biztosít a januárban hatályba lépő alaptörvény.

A nemzetiségek közös listaállításának lehetőségét támogatta az alkotmányügyi bizottság, bár több kormánypárti képviselő szerint is kétséges, hogy a kisebbségek meg tudnak-e egyezni az egységes névsorról. A fideszesek nyitottak arra is, hogy az egyéni jelölteknek az általuk javasolt 1500-nál kevesebb ajánlószelvényt kelljen összegyűjteniük, de ellenzik az LMP indítványát, amely ötszázra csökkentené az induláshoz szükséges cédulák számát, mert akkor szerintük a valós társadalmi támogatottsággal nem rendelkező jelölteknek is esélyt adnának a választáson való részvételre.

A női kvóta bevezetésére irányuló indítványt leszavazta a bizottság. Ennek érdekessége, hogy ezt a javaslatot együtt terjesztette be a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és az LMP-s Ertsey Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×