INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szakmai szervezetek az iskolák államosítása ellen

Infostart / InfoRádió
Több szakmai szervezet szerint szükségtelen az iskolák államosítása. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Jegyzők Országos Szövetsége, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete és a Magyar Faluszövetség közös állásfoglalásban tiltakozott.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy vélte, hogy az iskolák átvétele helyett inkább több támogatást kellene nyújtani az intézményeknek.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, utalva Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatára, amely szerint nincs lehetőség a köznevelési törvény strukturális módosítására, úgy látja, hogy a tervezet módosításából nem lenne szabad presztízskérdést csinálnia a kormánynak.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint, bár a helyhatóságok elvileg visszaszerezhetik oktatási intézményük működtetési jogát, nem biztos, hogy erre lesz forrásuk.

Szerinte nagyobb méltósággal kellene kezelnie a kormánynak az iskolák államosításának kérdését, ugyanis az, hogy a visszaszerződtetés esetén is csak üzemeltetői jogokat kapnának az önkormányzatok, annyit jelent, hogy takaríthatják a WC-t és vihetik a szemetet.

Az Országgyűlés előtt fekvő köznevelési törvényben még több nyitott kérdés is van, tegnap pedig újabb módosító indítványok érkeztek a tervezethez.A címlapról ajánljuk