eur:
389.07
usd:
361.82
bux:
68498.04
2024. május 8. szerda Mihály

Navracsics: A gyermekek kiemelt védelmet élveznek majd

Az áldozatvédelmi csomagról is tárgyaltak az unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának luxembourgi ülésén. A cél, hogy legyen egy határ, aminél gyengébb védelmet a tagállamok nem adhatnak az áldozatoknak. Navracsics Tibor abban bízik, decemberben pontot lehet tenni az ügy végére.

A gyermekek kiemelt védelmet élveznek majd a most formálódó uniós áldozatvédelmi követelmények értelmében - közölte Navracsics Tibor az EU-országok igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozása után.

A magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta, hogy az egyik megvitatott téma a bűncselekmények áldozatainak védelméről szóló európai irányelvtervezet volt. E tervezetben minimálkövetelményeket kívánnak előírni a tagállamok számára az áldozatvédelem területén. A tervezetben alapvetően az egyéni elbírálás elvét érvényesítik, ám a tagországok képviselői azonosítottak olyan társadalmi csoportokat is, amelyek tagjai kiemelt védelemre tarthatnak igényt. Így - tájékoztatott Navracsics - a pénteki ülésen megállapodtak abban, hogy a bűncselekmények gyermek áldozatainak kiemelt védelmet kell élvezniük.

A luxembourgi tanácskozáson elégedetten nyugtázták a tagállamokat képviselő igazságügyi miniszterek, hogy az Európai Parlament az előző nap Strasbourgban megszavazta a gyermekek szexuális zaklatásáról, szexuális kizsákmányolásáról és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló európai irányelvet. Ezt a jogszabályt az idei első félévben a soros magyar EU-elnökség alatt sikerült minden részletében kidolgozni és elfogadtatni, tehát a magyar elnökség vívmányai közé sorolható - jegyezte meg Navracsics.

A magyar igazságügyi tárca irányítója beszámolt arról is, hogy az ülésen elfogadták az európai igazságügyi képzéssel kapcsolatos közös következtetéseket. Ennek alapján november 24-25-én Veszprémben közép-európai igazságügy-miniszteri találkozót tartanak az európai igazságügyi képzés témájában Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia és Horvátország részvételével.

A luxembourgi tanácskozást záró munkaebéden a miniszterek véleményt cseréltek arról a javaslatról, hogy alkossák meg az adásvételi szerződésekre vonatkozó közös uniós jogszabályok rendszerét, amely az egyes tagállamok saját nemzeti jogi előírásai helyett szabadon választható jogi feltételrendszer lenne a jogviták elbírálásának esetére. Navracsics Tibor szerint erről a kérdésről - és egyáltalán a téma közös uniós szabályozásának indokoltságáról - még sok vita várható a tagországok között.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Egyre több német politikus válik súlyos támadások áldozatává – Mégis mi történik Európa legerősebb országában?

Egyre több német politikus válik súlyos támadások áldozatává – Mégis mi történik Európa legerősebb országában?

Az elmúlt napokban több súlyos fizikai támadás is ért német politikusokat; a vezető kormánypárt, az SPD európai parlamenti képviselőjét meg is kellett operálni egy múlt pénteki drezdai incidenst követően. A német politikusok elleni támadások száma az elmúlt években látványosan megnőtt, a statisztikák szerint a zöldpárti politikusok szenvedik el a legtöbb atrocitást. A drezdai támadás hátterében egy zömmel fiatalokból álló szélsőjobboldali csoport sejlik fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×