eur:
387.24
usd:
356.29
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

A telekomadó eltörlésére szólított fel Brüsszel - a nap legfontosabb hírei

A távközlési szolgáltatók különadójának eltörlésére szólította fel Magyarországot az Európai Bizottság. A Költségvetési Tanács elnöke szerint elérhetőek a jövő évi költségvetési célok. Meghosszabbították a balatoni hajózási szezont a nyárias időjárásra való tekintettel. A nap legfontosabb hírei szeptember 29-én.

A távközlési szolgáltató cégeket sújtó, tavaly októberben bevezetett különadó eltörlésére szólította fel Magyarországot az Európai Bizottság. Az uniós végrehajtó testület szerint ez az adó ellentétes az uniós jogszabályokkal, mert az így befolyó pénzt a központi költségvetés használja fel, vagyis nem a távközlési szektor szabályozásának költségeire fordítják. A magyar kormánynak két hónapja van arra, hogy tájékoztassa a bizottságot arról, hogyan kívánja módosítani a jogszabályt. Ha Brüsszel nem kap megfelelő választ, az Európai Bíróságnak kell döntenie az ügyben. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte, hogy a kormány szerint nincs ok a változtatásra, az adó megteremtette a lehetőséget arra, hogy a távközlési szektor arányosan kivegye a részét a közteherviselésből.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint elérhetőek a jövő évi költségvetési célok, mert azok reálisan alacsonyak. Járai Zsigmond a Közgazdász-vándorgyűlésén úgy fogalmazott, hogy a tanácsnak beterjesztett tervezet reális makrogazdasági pályát ír le. A tanácskozáson Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár megerősítette, hogy a kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,5 százalékos hiánnyal és 4 százalék feletti inflációval számol a jövő évi költségvetés tervezetében. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány nem tervez semmilyen új készenléti hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal. Simor András jegybankelnök szerint a devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztése miatt gyengülni fog a pénzintézetek hitelaktivitása, és módosulhatnak a makrogazdasági kilátások is.

Továbbra is a lakossági devizahitelek jelentik a legnagyobb gondot a pénzügyi fogyasztóvédelemben - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Binder István, a PSZÁF szóvivője az InfoRádiónak elmondta, annak ellenére, hogy több állami és piaci fizetéskönnyítő konstrukció jelent meg, az ügyfelek egy része továbbra sem látja át ezeket, és megjelentek, olyan vállalkozások a piacon, amelyek felügyeleti engedély nélkül, szakszerűtlenül, akár az ügyfeleket megtévesztve ajánlanak segítséget.

Ülősztrájkot kezdtek a szakszervezetek Budapesten a Clark Ádám téren. A rendőrség által engedélyezett megmozduláson 300 ember demonstrálhat a tér járdáján, valamint a budavári sikló előtti területen, a környékbeli utcákban azonban nem korlátozták a forgalmat. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a tüntetés előtt azt mondta: elsősorban az új alaptörvény, illetve a munka törvénykönyve ellen, valamint a nyugdíjak és a sztrájkjog védelméért demonstrálnak. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a szeptember 8-án bejelentett 9 pontos petíciójukat kibővítették: a tizedik pontban a demokrácia védelmét kérik számon a kormányon. A követeléscsomagot a Köztársasági Elnöki Hivatal egyik munkatársa vette át.

Magyarország célja, hogy Közép-Európa termelési központjává váljon - erről a magyar kormányfő beszélt Münchenben, ahol Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel tárgyalt. Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikájának középpontjában továbbra is az államadósság csökkentése, valamint a munkahelyteremtés áll, amelyben kifejezetten szoros együttműködésre törekszik a német iparral.

A Mol és az INA ügyei is szóba kerültek a magyar és a horvát államfő budapesti megbeszélésén. Schmitt Pál az Ivo Josipoviccsal folytatott tárgyalás után azt mondta: a horvát mellett a magyar hatóságok is készek vizsgálatokat folytatni a horvát olajipari vállalat privatizációjával összefüggésben az utóbbi hónapokban felmerült korrupciógyanús ügyekben. Ezek - mint a magyar államfő fogalmazott - nem befolyásolják a két ország együttműködésének baráti jellegét.

Hivatalosan is bejelentették, hogy december 19-én, a soros uniós elnökséget betöltő Lengyelország fővárosában írják alá a horvát uniós csatlakozási szerződést. A még 2005-ben megkezdett horvát csatlakozási tárgyalásokat ez év júniusában, a magyar uniós elnökség utolsó napján sikerült eredményesen lezárni. Horvátország lesz a második volt jugoszláv tagköztársaság, amely csatlakozik a unióhoz, Szlovénia 2004-ben lépett be.

Távozik az Origo két főszerkesztője. Weyer Balázs , az Origo portál és Nádori Péter, az Origo.hu híroldal vezetője közös megegyezéssel, október elsejével távozik a cégtől. Az alapító főszerkesztő, Nádori Péter hosszabb kitérő után, 2008-ban tért vissza a céghez, míg Weyer Balázs 2000 óta folyamatosan a portál tartalmi és üzleti vezetőjeként, a cégvezetés tagjaként tevékenykedett.

Európai színvonalúnak nevezte a budapesti vendéglátóhelyeket a fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének igazgatója. Bobál Pál a nyári főszezonban tartott ellenőrzések tapasztalatairól elmondta, hogy azok a korábbi évekhez képest kedvezőbbek. 137 vendéglőt vizsgáltak és összesen 49 szabálytalanságot tártak fel, ami jelentős csökkenésnek számít. A közterületi játszótereknél már nem ilyen jó az arány. A 18 ellenőrzött játszótér közül 14-nél bukkantak valamilyen szabálytalanságra.

Meghosszabbították a balatoni hajózási szezont a nyárias időjárásra való tekintettel. Eredetileg vasárnap lett volna a szezonzárás, de október 23-ig járnak majd a hajók az őszi menetrend szerint. A komp Szántód és Tihany között óránként közlekedik.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×