eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A főbíró az Ab-n támadta meg a büntetőeljárási törvényt - a nap hírei

Az Alkotmánybíróságon támadta meg a büntetőeljárási törvény egyes pontjait a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Líbiában vérdíjat tűztek ki Moammer Kadhafi fejére. Az országos és a fővárosi melegrekord is megdőlt a hőségriasztás második napján.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a büntetőeljárási törvény egyes pontjai miatt, és azok alkotmányellenességének megállapítását kérte a taláros testülettől Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke - értesült a távirati iroda. A Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiuma egyebek mellett azt a rendelkezést kifogásolja, amely szerint egyes ügyekben a legfőbb ügyész döntheti el, melyik bíróság járjon el, továbbá ezekben a kiemelt ügyekben az eddigi 72 helyett 120 óráig tarthatják őrizetben a gyanúsítottat.

Augusztus végéig nem érkezik meg minden reálhozam

Nem tudnak eleget tenni a magánnyugdíjpénztárak a nemzetgazdasági tárca felszólításának, hogy a hibás címre kiutalt reálhozamok újbóli kifizetését az augusztus 31-ei határidőn belül teljesítsék. Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy a posta szeptember 16-a után fogja csak visszautalni nekik az át nem vett reálhozamokat. Mint mondta, bíznak abban, hogy időben megszületik az a kormányrendelet, amely módosítja az augusztus 31-i határidőt.

Bankban drágább a közjegyzői díj

15-20 ezer forint lesz az a közjegyzői díj, amit a gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és a devizakölcsön-szerződés módosítás, valamint a kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért kell fizetni. Erről a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke beszélt. Tóth Ádám hozzátette, ha a hitelesítés nem a közjegyző irodájában, hanem a bankban történik, akkor 5-6 ezer forinttal drágább. A közigazgatási és igazságügyi miniszter hét elején megjelent rendelete szerint a közjegyzői díjat és költségtérítést a bank fizeti.

Kormánykampány az árfolyamrögzítésről

Háromhetes televíziós és rádiós kampányt indított a kormány az árfolyamrögzítésről. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint a bajba jutott devizahitelesek hatékony, gyors tájékoztatása érdekében indították el a kampányt, amelynek költsége bruttó 50 millió forint. A kampány megtervezését és a médiafelületek foglalását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal keretszerződésben álló Bell & Partners ügynökség végzi, de ügynökségi díjat nem számol fel.

Magyarország elismeri a líbiai nemzeti tanácsot

A magyar kormány az Átmeneti Nemzeti Tanácsot tekinti a líbiai nép törvényes képviselőjének. Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az InfoRádiónak elmondta: a felkelők katonai megbízottjai felkeresték a magyar nagykövetséget, és azt mondták, hogy mindent megtesznek a képviselet védelmének biztosítására. Hóvári János hozzátette: az uniós és amerikai, illetve kanadai állampolgárokat az elmúlt fél évben egyedül segítő magyar konzulátus különleges missziója befejeződött.

Vérdíjat tűztek ki Kadhafi fejére

Líbiában vérdíjat tűztek ki a bujkáló Moammer Kadhafi fejére. A SkyNews hírtelevízió értesülése üzletemberek egymillió fontot ajánlottak fel annak, aki élve vagy halva kézre keríti a líbiai vezetőt. Korábban a lázadók amnesztiát ígértek annak, aki elfogja, vagy megöli a líbiai vezetőt. A felkelők szerint Kadhafi még mindig Tripoliban van. Egyelőre nem csitulnak a harcok a líbiai fővárosban, amelynek 90 százalékát már a felkelők ellenőrzik.

Tagadja a bűnösségét Goran Hadzic

Tagadta bűnösségét a hágai törvényszék előtt Goran Hadzic. A horvátországi szerbek emberiesség elleni cselekményekkel vádolt egykori vezetőjét júliusban fogták el, és szerdán jelent meg másodszor a délszláv háborús bűntettek ügyében eljáró hágai törvényszék előtt.

Megdőlt az országos és a budapesti melegrekord


Itthon előbb a budapesti, majd az országis melegrekord is megdőlt szerdán. Újpesten 36,6 Celsius fokot mértek, többet, mint korábban bármelyik évben ezen a napon. A korábbi fővárosi rekord 34,3 Celsius fok volt, amit 1918-ban mértek.. Bugacon 39,1 Celsius-fokot mértek, ez egy tized fokkal magasabb a Túrkevén 2007-ben mért értéknél. A tartós hőség miatt az egész országban vörös figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Szolgálat, az országos tiszti főorvos pedig péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el.

Rossz pályára állt a Progressz


Rossz pályára került és lezuhant a Progressz M-12M orosz teherűrhajó, maradványai az Altáj Köztársaság lakatlan részén értek földet. A Progressz a Nemzetközi Űrállomásra vitt volna élelmiszert és ruhaneműt. Az űrállomás legénysége nincs bajban: két-három hónapra elegendő oxigén, víz és élelem áll a rendelkezésükre. A Progressz űrhajókkal több, mint 30 éve nem volt probléma, azonban az elmúlt egy hétben ez volt a második sikertelen felbocsátás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×