eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Paczolay: Súlyos felelősséggel járó döntés vár az Alkotmánybíróságra

Súlyos politikai felelősséggel járó döntésnek nevezte az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke annak meghatározását, hogy mit kezdjen az Ab az előtte fekvő mintegy kétezer beadvánnyal, amelyek a jelenleg hatályos, jövőre érvényét vesztő alkotmányra hivatkozva készültek. Paczolay Péter a Népszabadság online-on vasárnap megjelent interjújában kitért arra is, hogy a testület korábbi döntéseit nem kell automatikusan hatályon kívül helyezni.

Arra a kérdésre, tudja-e már az Alkotmánybíróság, hogy az alaptörvény jövő januári hatályba lépése után mi lesz az eddigi, a ma hatályos alkotmányra hivatkozva készült beadványok sorsa, Paczolay Péter úgy fogalmazott: "Súlyos politikai felelősséggel járó döntés, hogy meghatározzák, mit kezdjünk azzal a mintegy kétezer üggyel, amely előttünk fekszik. Ezeket a jövőre hatályát vesztő alkotmány alapján nyújtották be, és számos olyan - részben pártok által jegyzett - indítvány van, amely igen fontos törvényeket érint."

Felmerülhet - tette hozzá -, hogy tiszta lapot nyitnak, s akkor a beadványok jelenlegi formájukban elvesznek. Ebben az esetben mindenkinek döntenie kellene róla, hogy már az új alaptörvényhez igazított panaszával ismételten az Ab-hoz fordul-e. Szóba jöhet az is, hogy levélben hívják fel az érintettek figyelmét a változásra, illetve annak következményeire, például arra: ha alkotmányossági kifogását továbbra is fenn kívánja tartani, a beadványát aktualizálnia kell. Azt mondta: "Ez ártalmatlan részletszabályként szerepel majd egy kétharmados törvény átmeneti rendelkezései között, miközben a döntésnek óriási politikai súlya van."

Azzal kapcsolatban, hogy azokat a korábbi alkotmánybírósági határozatokat, amelyekre a döntéseik során gyakran precedensként hivatkoztak, most "ki kell-e hajítani", Paczolay Péter kijelentette: határozott álláspontja, hogy ebben a kérdésben nincs szükség törvényi szabályozásra, s a korábbi döntéseket nem is kell automatikusan hatályon kívül helyezni.

A ma hatályos alkotmány és az új alaptörvény között például az államszervezetre vagy az alapjogokra vonatkozó rendelkezések között sok hasonlóság, helyenként szó szerinti egyezés van, ezért határozatok sora változatlan formában érvényesnek tekinthető - fűzte hozzá magyarázatként. Mint mondta, a mindkét dokumentumban meghatározott, részben nemzetközi szerződésekben is szereplő alapértékek, köztük a jogállamiság, a demokrácia, a szabadságjogok tiszteletben tartásával összefüggésben kialakított "rendkívül gazdag alkotmánybírósági jogértelmezés változatlanul érvényben marad", hiszen - mint fogalmazott, nincs semmi ok arra, hogy másként döntsenek. Ezzel kapcsolatban felesleges lenne bármilyen átmeneti szabályt alkotni, mert a testület képes eldönteni, hogy precedensként melyik rendelkezés alkalmazható a jövőben is, s melyik nem - mutatott rá. De erre korábban is volt példa - tette hozzá -, mert az alkotmány több esetben változott.

A mintegy kétezer, döntésre váró beadvány közül a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatosról, illetve az alkotmánymódosítás miatt benyújtott panaszról kedden tárgyal az Alkotmánybíróság, a többi ügyet pedig a törvénykezési szünet után veszik napirendre - mondta az elnök, hozzáfűzve, hogy akkor kerül majd sorra a semmiségi törvény is. Úgy fogalmazott, hogy a terjedelmét és a beadványok számát tekintve "legnagyobb falat" a médiatörvény. Véleménye szerint a több száz indítványt "nem egyetlen gigantikus határozatban kell majd elbírálni", hanem a határozatokat témák szerint valamilyen logikus csoportba rendezve hozzák majd meg.

Arra a felvetésre, hogy ha például ez utóbbi kérdésben az idén nem döntenek, mi lesz az indítványok sorsa, a most hatályos alkotmány alapján döntenek, vagy újból indul az eljárás, Paczolay Péter közölte, azokat az ügyeket, amelyek már szerepeltek a teljes ülés napirendjén, valóban célszerű lenne még az idén lezárni, ezt meg kell vitatni a testülettel. E tárgyban is szeretnének konkrét javaslattal előállni, de mint mondta, bizonyos benne, hogy erről komoly politikai vita folyik majd.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×