eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Szijjártó: Az alaptörvény európai értékeket véd

A magyar EU elnökség Európa szerte elismerést váltott ki és nem véletlenül örülnek oly sokan az új magyar alaptörvénynek, amely olyan európai értékeket véd, mint a család, a nemzet, az emberi méltóság és a szabadság - reagált a szocialista Harangozó Gábor sajtótájékoztatóján elhangzottakra Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Harangozó Gábor arról beszélt, hogy az MSZP szerint a kormánynak figyelembe kell vennie a nemzetközi szervezetek bírálatait, ellenkező esetben az ország előbb politikai, majd gazdasági értelemben is elszigetelődik.

Az országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az európai értékek tiszteletben tartása Magyarország önként vállalt kötelezettsége, így azok számon kérése nem tekinthető a belügyekbe avatkozásnak, a nemzetközi bírálatokat - szóljanak akár a médiatörvényről, az új alaptörvényről vagy a bíróságok függetlenségéről - figyelembe kell venni.

Az Európa Tanács jelentéstevőinek magyarországi látogatásával kapcsolatban a szocialista politikus azt mondta: bár a raportőrök jelentésének nincs jogi következménye, ha a kormány nem hallgat a kritikára - mint ahogyan nem hallgatott az Európai Parlamentnek az új alaptörvényt bíráló, kedden Strasbourgban megszavazott állásfoglalására - az az ország elszigetelődéséhez vezet, előbb politikai, majd gazdasági értelemben is.

Szijjártó Péter mindezekre reagálva azt írta, hogy "érthető az MSZP csalódottsága, hiszen a magyar és a nemzetközi baloldal támadása Magyarország ellen kudarcot vallott".

A magyar EU elnökség Európa szerte elismerést váltott ki és nem véletlenül örülnek oly sokan az új magyar alaptörvénynek, amely olyan európai értékeket véd, mint a család, a nemzet, az emberi méltóság és a szabadság. "Akárhogyan is támadja a magyar és a nemzetközi baloldal Magyarországot, mi mindig ki fogunk állni a magyar emberekért és meg fogjuk védeni hazánkat" - jelentette ki a kormányfő szóvivője.

Címlapról ajánljuk
A nagy német biztonsági csomag a Bundestagon átment, de a Bundesratban részben megbukott

A nagy német biztonsági csomag a Bundestagon átment, de a Bundesratban részben megbukott

Noha az ellenzők száma magas volt, a Bundestag pénteken elfogadta a biztonsági, illetve migrációs intézkedések szigorításáról szóló csomagot, amelyet az ellenzéki CDU/CSU és az AfD egyhangúlag elégtelennek tartott, a koalíciós szavazatok azonban elegendőnek bizonyultak a jóváhagyáshoz. A teljes törvénytervezet azonban egyelőre nem léphet életbe, a parlament felsőháza, a Bundesrat ugyanis kifogást emelt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×