eur:
400.88
usd:
367.19
bux:
74260.47
2024. október 14. hétfő Helén

Letétbe helyezett felmondás - magyar orvosok ezrei távozhatnak

Január 1-én várhatóan több ezer orvos mondja fel munkaszerződését, ha nem teljesülnek bérköveteléseik - mondta a Magyar Rezidensszövetség elnöke. Papp Magor az InfoRádióban közölte: a felmondóleveleket december 31-ig ügyvédi letétbe helyezik a Magyar Orvosszövetséggel közösen indított akcióhoz csatlakozó orvosok.

December 31-éig letétbe helyezik a felmondásukat a magyar orvosok - jelentette be a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Papp Magor az InfoRádiónak azt mondta: ezzel a markáns akcióval akarják felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy az egészségügyre nagyobb figyelmet kell fordítani.

A felmondás akkor aktiválódik, ha nem születik megegyezés a szervezet és a döntéshozók között - emelte ki az elnök. Papp Magor beszélt arról is, hogy a Magyar Orvosok Szövetsége jelezte csatlakozási szándékát, így szélesebb körű mozgalom alakulhat ki.

Gyökeres változásokra van szükség az egészségügyben ahhoz, hogy tovább felvállalható legyen a munkavégzés - hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Papp Magor szerint a cél az, hogy olyan feltételeket teremtsenek, amiben tartósan lehet dolgozni. A szakma becsületét úgy lehet visszaadni, ha a nemzetgazdasági átlag háromszorosának megfelelő fizetést kaphatnak az orvosok - fejtette ki.

Ahogyan arról az InfoRádió elsőként beszámolt, a kezdő orvosok nettó 200, a szakorvosok nettó 300 ezer forintos fizetést követelnek. Ellenkező esetben december végéig, két hónapos felmondási idővel ügyvédi letétbe helyezik a felmondásukat.

Amennyiben decemberig nem sikerül a bérrendezés, akkor márciusban tömegek hagyhatják el az országot. Papp Magor úgy véli: korlátlan számú magyar orvos vállalhat külföldön munkát, annyi a lehetőség.

Az orvosok egyetértenek

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) arra kéri tagjait, hogy ne vállaljanak önkéntes túlmunkát, illetve fontolják meg a rezidensszövetség azon akciójában való részvételt, amelynek keretében a csatlakozók az év végéig letétbe helyezik felmondásukat, ha a kormányzat nem rendezi a helyzetüket.

A szövetség közleményében azt írta, egyetértenek a rezidensek képviselőivel abban, hogy további akár négyezer szakember elvándorlása az egészségügy jóvátehetetlen összeomlását okozná. Ezért felszólították a döntéshozókat, hogy teljesítsék a rezidensszövetség követeléseit, haladéktalanul kezdjék meg az ágazat bérfelzárkóztatását, tegyenek meg mindent az egészségügyi szakemberek további tömeges elvándorlásának a megakadályozása érdekében - tették hozzá.

A szervezet kiemelte: a kormányváltást követően egy teljes éven át vártak türelmesen, ám a "szégyenletesen alacsony bérek rendezése terén" nem történt előrelépés. Ezért megértik a fiatal orvosok "elkeseredett és utolsó akcióját", szolidaritást vállalnak velük.

"Tesszük mindezt a huszonnegyedik óra utolsó percében, talán abban az utolsó pillanatban, amikor még megmenthető a magyar egészségügy, elsősorban a magyar betegek érdekében" - fogalmazott a MOSZ.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet
Bolla Tibor az InfoRádióban

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 14. 16:02
×
×
×
×