eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Tagadhatatlan tény, hogy felduzzadt a szakok száma a felsőoktatásban"

A rektori konferencia elnöke szerint nem lenne jó, ha bizonyos szakokra csak önköltségi alapon lehetne jelentkezni. Erről korábban Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár beszélt az InfoRádiónak.

A felsőoktatási intézmények összevonása helyett a karok, szakok számának csökkentését szeretné az oktatási államtitkár.Hoffmann Rózsa az InfoRádióban azt mondta: a fő szempont a racionalizálás, mert a ma meglévő 160 kar több mint háromszáz szakán sok az átfedés, van olyan szak, ami húsz vagy harminc helyen is létezik.

Nem az intézmények száma a sok vagy a kevés. Magyarországon 29 állami felsőoktatási intézmény van, ez pedig az ország méretével arányos - reagált az államtitkár szavaira a Magyar Rektori Konferencia elnöke, hozzátéve: tagadhatatlan tény, hogy az elmúlt időszakban a szakok száma felduzzadt. Ezt át kell gondolni, és ebben a Rektori Konferencia partner.

Sándorné Kriszt Éva hangsúlyozta: az átalakításban a rövid távú pénzügyi megfontolások mellett a szakmai koncepciónak is érvényesülnie kell.

Minden országnak van egy bizonyos szakemberigénye. Nagyon veszélyes lenne, ha néhány szakmára fókuszálnánk, más területet pedig elhanyagolnánk, mert ez később visszaütne - fogalmazott az elnök, aki kiemelte: még nem kaptak semmilyen információt arról, mely szakokat érintene  lenne szó.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×