eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Morvai Krisztina: Harmadik világbeli állapotok uralkodnak a bűnözés tekintetében

Gyöngyöspatára látogatott Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő. A Jobbik korábbi államfő-jelöltje büntetőjogászi körútja egyik állomásaként ejtette útba a települést, ahol korábban különböző szélsőjobboldali szervezetek tagjai összetűzésekbe keveredtek a helyi cigánysággal. Morvai Krisztina hét órán át beszélgetett a helybeliekkel

 Morvai Krisztina szerint "harmadik világbeli" állapotok uralkodnak a bűnözés tekintetében Magyarországon.

Véleménye szerint az embereket magára hagyja az állam, és úgy csinál, mintha a bűncselekmény elszenvedése a sértett magánügye volna. Vagyis nemcsak a bűnmegelőzés hiányzik, hanem a hatékony felderítés is - fogalmazott a sajtótájékoztatón Morvai Krisztina.

Közölte, hogy gyöngyöspatai látogatása az országjárása első állomása, amelynek során büntetőjogászként kívánja feltérképezni a bűnözés helyzetét Magyarországon, majd 1-2 hónap múlva a tapasztalatok összegzése alapján konkrét javaslatokat fogalmaz meg.

Gyöngyöspatán - folytatta - 25-30 helybeli mondta el neki, hogy mennyire megkeseríti az életét a "mindennapok bűnözése".

A falusiak elsősorban terménylopásokról és a mezőgazdasági szerszámok lopkodásáról számoltak be neki. Azt tapasztalta: a helybeliek úgy érzik, hogy nem elég fontosak az államnak ahhoz, hogy ezeket a bűncselekményeket felderítsék, netán a kárukat megtérítsék.

Ezzel kapcsolatban felidézte: Pintér Sándor belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy egy év leforgása alatt, csupán 17 kisebb súlyú bűncselekmény történt a településen. Ugyanakkor csak most háromszor ennyi bűncselekményről hallott - hangsúlyozta a politikus.

Morvai Krisztina szerint a kialakult helyzetnek az az oka, hogy az emberek már nem is jelentik ezeket a bűncselekményeket, mert azt tapasztalják, hogy nincs semmilyen következménye, illetve félnek az elkövetők "verbális terrorizmusától".

Számos esetben pedig azért szüntették meg az eljárást, mert az elkövetési érték, a jegyzőkönyv szerint nem haladta meg a 20 ezer forintos szabálysértési határt. Érdekes módon, mindig 18 ezer forint a kár és nem 21 ezer forint - mondta.

Az is a tervei között szerepel, hogy az Európai Parlamentben kezdeményezi egy bűnmegelőzéssel foglalkozó munkacsoport megalakítását - tette hozzá a politikus.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője - aki hangsúlyozta, hogy gyöngyöspatai vizitjük esetében nem pártrendezvényről van szó - úgy vélekedett, hogy a büntető törvénykönyv hétfői, "nagykoalícióban" megszavazott módosítása csak olaj arra tűzre, amelyről nem tudják, hogy hány települést fog felperzselni.

Megfogalmazása szerint a "gyalázatos" és "katasztrofális" módosítással az üzenik a törvénytisztelő magyar állampolgároknak, hogy polgárőrként meg ne próbáljanak segíteni embertársaikon, mert ezért 3 év börtönt kaphatnak. A bűnözőknek pedig azt üzeni, hogy nyugodtan folytassák eddigi életvitelüket - mondta a szóvivő.

 

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×