eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin

Oktatás és egészségügy: komoly viták az állami szerepvállalásról

A közigazgatási rendszer korszerűsítése nem csorbítja a megyei és a települési önkormányzatok eddigi önállóságát, nem államosítást jelent, hanem magasabb szintű partneri viszony kiépítését ereményezi - közölte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Kecskeméten.

A közigazgatás korszerűsítése, a készülő új önkormányzati törvény csak egyet jelenthet: "az államigazgatás és az önkormányzati szféra partneri viszonyát, azaz a két egymástól alapvetően eltérő igazgatási tevékenységnek egymást kell segítenie a jövőben is, akármilyen jogszabályváltozás történik" - mondta a miniszterelnök-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőivel, valamint a polgármesterekkel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón .

Navracsics Tibor hangsúlyozta: az elfogadott új alaptörvény rendelkezései a kormányhivatalok számára feladatbővülést vetítenek előre, hiszen az önkormányzati rendszer törvényességi felügyelete lehetővé teszi azt, hogy meghatározott esetekben a kormányhivatal jogalkotó aktussal pótoljon olyan rendeletet, amit az adott önkormányzat nem tud megalkotni.

Hozzátette, hogy a megyei kormányhivatal a gazdálkodás területén is felügyeleti joggal bírhat az önkormányzatok hitelfelvételénél; ha az önkormányzat gazdasági helyzete kritikus, akkor csak a kormányhivatal hozzájárulásával történhet hitelfelvétel.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a feladatok még bővülhetnek az önkormányzati reformmal.

Navracsics Tibor utalt arra: komoly szakmai viták folynak arról, hogy az állam milyen szerepet vállaljon az oktatás és az egészségügy területén.

"Kérdés még, hogy a megyei kormányhivataloknak és a 2013-tól megalakuló járási kormányhivataloknak milyen feladatai lesznek" - fűzte hozzá.

A miniszter kiemelte: "az eddigi hatáskörbővülések is azt mutatják, hogy a megyei kormányhivatali rendszer bevált és jól működik". Közlése szerint ezt Bács-Kiskun megye példája is alátámasztja, pedig "gyakorlatilag a nulláról kellett kezdeni a kormányhivatal felépítését és az államigazgatási rendszer újbóli megteremtését a megyében".

Navracsics Tibor kitért arra, hogy az önkormányzati reformban és az önkormányzati rendszer továbbfejlesztésén gondolkodók is számítanak a kormányhivatalok, azaz az államigazgatás szereplőinek fokozottabb szerepvállalására.

Az MTI kérdésére Navracsics Tibor azt mondta: véleménye szerint a megyei önkormányzati szint ugyanúgy fontos, mint a megyei államigazgatási szint, tehát valós feladatokat kell ellátniuk a megyei önkormányzatoknak. Hozzátette ugyanakkor, hogy erről nem akar bővebben nyilatkozni, mert nem szeretné befolyásolni az új önkormányzati törvény előkészítésének folyamatát.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×