eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Minden párt a másikat hibáztatja Gyöngyöspata miatt

Össztüzet zúdított az ellenzék a kormányra a gyöngyöspatai konfliktus miatt, de a pártok saját magukon kívül az összes többit is hibásnak tartják.

A Jobbik a törvények szigorításával, és a "szerencsétlenkedő, politikai érdekeknek alárendelt" rendőrség helyett intézkedő, rendfenntartásra szakosodott csendőrség szolgálatba állításával előzné meg a gyöngyöspataihoz hasonló helyzeteket. Ezt az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese, Volner János közölte parlamenti sajtótájékoztatóján.

Tegnap a Jobbik elnöke, Vona Gábor ugyanitt azt mondta, hogy mivel a kormány a közbiztonság kérdésében teljes kudarcot vallott, és Pintér Sándor körül elfogyott a levegő, így a belügyminiszternek távoznia kell a posztjáról.

Az MSZP szerint is elsősorban a kormány miatt eszkalálódott a helyzet Gyöngyöspatán. Az ellenzéki párt álláspontját Varga László szocialista országgyűlési képviselő ismertette a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter a kormány megalakulásakor azt ígérte, hogy két héten belül helyreállítják a közbiztonságot, de ma már nyilvánvaló, hogy a "szegényellenes" politikát folytató kabinet nem képes fenntartani a rendet. A borsodi származású Varga László pártja nevében másodsorban a Jobbikot hibáztatja: szerinte a radikális ellenzéki párt a szociális-társadalmi feszültségek szításában érdekelt.

Az LMP képviselője a Fideszt és a Jobbikot tette felelőssé a kialakult helyzetért. Dorosz Dávid a szerinte összevissza hazudozó kormánypártnak az adórendszer igazságtalanságát, a közmunkaprogram megvágását és a rendőrség szétverését rótta fel, a Jobbik vezetőinek pedig azt, hogy látva a párt növekvő népszerűtlenségét, berezeltek, és a szellemi holdudvarukba tartozó félkatonai pribék szabadcsapatok közreműködésével hecckampányba kezdtek.

Az LMP egy általa beterjesztett törvénycsomagtól, a lex Véderőtől vár valódi megoldásokat. A zaklatás és a becsületsértés tényállását kiterjesztenék azokra az esetekre, amikor valakivel szemben a társadalmi csoportjához való tartozása miatt követnek el bűncselekményt, sőt szankcionálnák ezek előkészületét is - hangzott el az InfoRádió kérdésére.

Dorosz Dávid hozzátette, hogy a gyöngyöspatai romák korábbi evakuálásában közreműködő Richard Fieldnek nincs köze az LMP-hez, és a párt nem felelős az amerikai üzletember tetteiért. Úgy véli, hogy az LMP-nek morális kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy az államnak minden egyes polgárát meg kell védenie. Reméli, hogy a kormány nem várja meg, míg halálos áldozata lesz ezeknek a konfliktusoknak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×