eur:
395.3
usd:
371.23
bux:
65144.22
2024. április 19. péntek Emma

Matolcsy a stabilitási alap végleges zárolását javasolja - napi hírösszefoglaló

A stabilitási alap végleges zárolását javasolja a nemzetgazdasági miniszter. A megszorítások ellen tüntettek Budapesten magyar és uniós szakszervezetek. Kora estig több mint 70-szer riasztották a tűzoltókat országszerte az erős szél okozta károk miatt.

A 250 milliárd forintos stabilitási alap végleges zárolását javasolja Orbán Viktor kormányfőnek a gazdaságban lévő kockázatok miatt a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György ezt Gödöllőn, az uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek ülésén jelentette be. A magyar tárcavezető úgy fogalmazott: a tanácskozáson elhangzottak alapján az Európai Unióban és a világban még nincs vége a gazdasági és pénzügyi válságnak, továbbra is jelentősek a kockázatok. A kérdésről a tervek szerint jövő héten tárgyal a kormány. A gödöllői tanácskozáson Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa továbbra is elengedhetetlennek nevezte a szerkezeti reformokat az államadósságok problémájának kezeléséhez, míg a svéd pénzügyminiszter arról beszélt, hogy valamennyi uniós tagállam részt vállal majd a Portugáliának nyújtandó pénzügyi támogatásból. A Gödöllőn előző nap jóváhagyott megállapodás értelmében az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap mintegy 80 milliárd eurós pénzügyi segítséget ad a súlyos válsággal szembenéző euróövezeti tagország, Portugália számára.

A megszorító intézkedések visszavonására és a társadalmi párbeszéd felújítására szólították fel a kormányt a magyar érdekképviseleti vezetők az Európai Szakszervezetek Szövetségével közösen tartott budapesti tüntetésen. John Monks, az Európai Szakszervezeti Konföderáció főtitkára elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányok az államadósságot a munkavállalókkal fizettessék meg. Az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek gödöllői ülésére időzített demonstráción a szervezők szerint több mint 20 európai ország több tízezer munkavállalója vett részt.

Az Európai Unió versenyképességet ösztönző stratégiájáról is tárgyaltak az úgynevezett Arraiolos csoport államfői Budapesten. Schmitt Pál köztársasági elnök a kétnapos tanácskozás után azt mondta: a megbeszélésnek az is jelentőséget adott, hogy a vendéglátó ország az Európai Unió soros elnöke is egyben. Christian Wulff német államfő úgy fogalmazott: a közösségnek szolidárisnak kell lennie a pénzügyi gondokkal küzdő Portugáliával.

Levélben kérte az MSZP a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az új alkotmányt. Török Zsolt, a szocialisták szóvivője elmondta: azt várják Schmitt Páltól, hogy hasonlóan járjon el az emberek megélhetését érintő megszorító csomagokat tartalmazó jogszabályokkal is. Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője erre reagálva úgy nyilatkozott: az államfő hétfőn, a parlamentben, a képviselők jelenlétében mondja el a készülő új alaptörvénnyel összefüggő álláspontját.

Hamarosan széleskörű társadalmi vitára bocsátják a 10 évre szóló Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció tervezetét. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy karcagi gazdafórumon elmondta: az eddig hiányzó, átfogó koncepció legfontosabb alapelve, hogy a magyar vidék nélkülözhetetlen az országnak, mert ez a magyarság fennmaradásának záloga.

Az esztergomi képviselőtestület feloszlatását kéri a város független polgármestere az Országgyűléstől. Az erről szóló petíciót, amelyet Tétényi Éva és hívei gyalogosan hoztak Budapestre Esztergomból, a Miniszterelnökség egyik munkatársa vette át a Kossuth téren. A polgármester azért fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a Fidesz elnökéhez, mert a kormánypárt helyi frakciója a tavaly októberi helyhatósági választások óta nem hajlandó az együttműködésre. A városvezető az általa tarthatatlannak nevezett helyzet megoldását csak egy előre hozott választás kiírásában látja.

Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki a Pécsi Egyházmegye vezetőjévé XVI. Benedek pápa. A döntésről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága számolt be. Udvardy Györgyöt azután nevezték ki, hogy Mayer Mihály pécsi megyéspüspök januárban lemondott az egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról.

Országszerte gondokat okozott az erős szél. A tűzoltókat épületkárokhoz, vezetékszakadásokhoz, kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz hívták. Hódmezővásárhelyen a szél megbontotta a polgármesteri hivatal tetőszerkezetének egy részét, Kőszegen, a Jurisics téren pedig a Mária-szoborra dőlt egy fa. Az 1-es számú főút Bicske és Herceghalom közötti szakaszát azért kellett lezárni, mert a szél nagy mennyiségű port fújt az útra. Szlovákiában jelentős károkat okozott az ország nagy részén átvonuló szélvihar. A Magas-Tátrában a szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 170-180 kilométert.

Tripoliban a tervek szerint Moammer Kadhafi líbiai vezetővel is tárgyal vasárnap az Afrikai Unió közvetítő missziója. A pánafrikai szervezet magas rangú küldöttsége még aznap Bengáziba utazik, és legkésőbb hétfőig a felkelők képviselőivel is egyeztetni akar. A misszió célja egy azonnali tűzszünet elérése mellett a politikai párbeszéd mielőbbi elindítása.

Hollandia nyugati részén 6 ember meghalt és 16-an megsebesültek, amikor lövöldözés tört ki egy városban Amszterdam közelében. Hírügynökségi értesülések szerint egy férfi egy bevásárló-központban automata fegyveréből tüzet nyitott a tömegre, majd önmagával is végzett. Tettének okát egyelőre nem tudni.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×