eur:
394.44
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Az Európai Központi Bank miatt változna az alaptörvény-tervezet

Az Európai Központi Bank miatt változna az alaptörvény-tervezet szövege. A fideszes Gulyás Gergely elmondta, még nincs vége az egyeztetésnek, ezért maradna a jegybankelnök megbízatása hat év. A kapcsolódó módosító indítványokról a végső döntést az elnökség és a frakció hozza meg.

Az alaptörvény-tervezethez benyújtott kapcsolódó módosító indítvány alapján mégsem kilenc, hanem továbbra is hat évre szólna a jegybankelnök megbízatása. Az alkotmányszövegezésben részt vevő Gulyás Gergely elmondta, még nem értek az Európai Központi Bankkal az egyeztetés végére, ezért született a módosítás.

A jelenleg hatályos szabályozásra térünk vissza, miután az EKB-val egyeztetési kötelezettség van, ami még nem ért véget. Ezért úgy gondoltuk, hogy fenntartható a jelenlegi szabályozás, főleg azért, mert a tervezett új szabályozás nagy mértékben nem térne el ettől - mondta az InfoRádiónak Gyulyás Gergely, aki arra a kérdésre, hogy az Európai Központi Bank emelt-e kifogást, azt válaszolta: hivatalosan nem.

Az alkotmánybíróságra vonatkozó szabályhoz is benyújtottak kapcsolódó módosító indítványt, amely eltér a korábban beadottól. Gulyás Gergely azt mondta, lényegi változtatást ez sem jelent. Két jogkör eddig egy pont tartalmazott, most különvettük az alkotmányjogi panasz során a törvény felülvizsgálatát és az ítélet felülvizsgálatának lehetőségét - hangsúlyozta.

Az alaptörvény-tervezethez Lázár János a Fidesz, és Harrach Péter a KNDP frakcióvezetője több mint harminc kapcsolódó módosító indítványt nyújtott be. Gulyás Gergely elmondta, a változtatásokról végeleges döntést az elnökség és frakció hozza meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×