INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az Európai Központi Bank miatt változna az alaptörvény-tervezet

Infostart / InfoRádió
Az Európai Központi Bank miatt változna az alaptörvény-tervezet szövege. A fideszes Gulyás Gergely elmondta, még nincs vége az egyeztetésnek, ezért maradna a jegybankelnök megbízatása hat év. A kapcsolódó módosító indítványokról a végső döntést az elnökség és a frakció hozza meg.

Az alaptörvény-tervezethez benyújtott kapcsolódó módosító indítvány alapján mégsem kilenc, hanem továbbra is hat évre szólna a jegybankelnök megbízatása. Az alkotmányszövegezésben részt vevő Gulyás Gergely elmondta, még nem értek az Európai Központi Bankkal az egyeztetés végére, ezért született a módosítás.

A jelenleg hatályos szabályozásra térünk vissza, miután az EKB-val egyeztetési kötelezettség van, ami még nem ért véget. Ezért úgy gondoltuk, hogy fenntartható a jelenlegi szabályozás, főleg azért, mert a tervezett új szabályozás nagy mértékben nem térne el ettől - mondta az InfoRádiónak Gyulyás Gergely, aki arra a kérdésre, hogy az Európai Központi Bank emelt-e kifogást, azt válaszolta: hivatalosan nem.

Az alkotmánybíróságra vonatkozó szabályhoz is benyújtottak kapcsolódó módosító indítványt, amely eltér a korábban beadottól. Gulyás Gergely azt mondta, lényegi változtatást ez sem jelent. Két jogkör eddig egy pont tartalmazott, most különvettük az alkotmányjogi panasz során a törvény felülvizsgálatát és az ítélet felülvizsgálatának lehetőségét - hangsúlyozta.

Az alaptörvény-tervezethez Lázár János a Fidesz, és Harrach Péter a KNDP frakcióvezetője több mint harminc kapcsolódó módosító indítványt nyújtott be. Gulyás Gergely elmondta, a változtatásokról végeleges döntést az elnökség és frakció hozza meg.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk