eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megállapodtak az unió országainak vezetői a gazdasági koordinációt érintő lépésekről - a nap hírei

Saját módosító javaslatokat terjeszt be az új alkotmányhoz a miniszterelnök. Befejeződött a vádirat ismertetése a romagyilkosságok miatt indult büntetőperben.

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői a közösség alapszerződésének korlátozott módosításában, amelynek célja az euróövezet és a közös pénz stabilitásának fokozása. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az ülés után azt hangoztatta, hogy a módosítással és a gazdasági koordinációt érintő más döntésekkel a közösség fontos lépést tett afelé, hogy teljes körű gazdasági unióvá váljék. Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt: mandátumának félidejéhez érve a magyar uniós elnökségnek sikerült elérnie az időarányosan kitűzött célok többségét. A konferencián a líbiai helyzetről is tárgyaltak. A kormányfő közölte: Magyarország legfeljebb csak katonaorvosokkal járulhat hozzá a líbiai légtérzár betartását ellenőrző NATO-művelethez; a kormány szerdán tekinti át ezt a kérdést. A líbiai vezetés közben jelezte: kész elfogadni az Afrikai Unió rendezési tervét, vagyis hajlandó tárgyalni a lázadókkal, és eleget tenne reformköveteléseiknek. Líbiában a bombázások ellenére folytatták hadműveleteiket a Moammer Kadhafihoz hű erők. Heves harcok zajlottak Azsdaríja és Miszráta körül is. Musztafa Geriáni, a felkelők szóvivője úgy nyilatkozott: a lázadás kezdete óta 8-10 ezer halottja van a harcoknak. A NATO néhány napon belül veszi át a katonai akció irányítását; a hadműveletet egy kanadai tábornok vezeti majd. Közben Jemenben ismét százezres tömeg tüntetett a főváros utcáin, miután az ellenzék visszautasította az elnök ajánlatát. Ali Abdallah Szaleh azt javasolta, hogy az év végén, jövő év elején lemond, az új választáson nem indul, és tartsanak népszavazást az ország új alkotmányáról. A katonák megpróbálták megakadályozni, hogy a kormánypárti és az ellenzéki tüntetők összeverekedjenek. Szíriában több városban is nagyszabású kormányellenes tüntetések voltak; a biztonsági erők több helyen is a tömegbe lőttek, sokakat letartóztattak. Beszámolók szerint a vérengzéseknek több mint 20 halottja volt. A hatalom korábban engedményeket helyezett kilátásba, de ezek közül eddig csak a közalkalmazottak azonnali béremeléséről szóló rendeletet írta alá Bassár el-Aszad államfő.

Továbbra sem lehet tudni, hogyan alakul a nukleáris válsághelyzet a két héttel ezelőtti földrengés és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműben - ismerte el Kan Naoto japán miniszterelnök. A válsághelyzet szintén téma volt a brüsszeli uniós csúcstalálkozón. A közösség állam- és kormányfői abban állapodtak meg, hogy a legmagasabb szintű nukleáris biztonságot kívánják fenntartani az unióban, és ezt sürgetik nemzetközi szinten is.

Saját módosító javaslatokat terjeszt be az új alkotmányhoz a miniszterelnök, miután összegzik a nemzeti konzultáció keretében feltett kérdésekre adott lakossági válaszokat. Orbán Viktor Brüsszelben elmondta: arra számít, hogy a hét végén az összegzés elkészül. Az alkotmányjavaslatok általános vitáját most fejezte be az Országgyűlés. A törvényhozás ezután - az április 18-ára tervezett zárószavazásáig - kizárólag a módosító indítványokkal foglalkozik.

Az MSZP szerint a ciklusból hátralévő 50 hónap mindegyikében 8 ezer új munkahelyet kell létrehozni az országban, hogy teljesüljön a kormány ígérete. A szocialista Varju László emlékeztetett arra: a kabinet 2014-ig 400 ezer új álláslehetőséget vállalt a tavalyi választások előtt. A politikus az InfoRádióban hangsúlyozta: az új munkahelyekre elsősorban a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben van szükség.

Létrejött a megállapodás a Malévnál az új kollektív szerződésről. A légitársaság közlése szerint az új kollektív szerződés rendelkezik a többi között a társaság munkavállalóira általánosan vonatkozó szabályokról, a pilóták és légiutas-kísérők speciális munka és pihenőidejéről, valamint a béren kívüli juttatások rendszeréről is. A Malév pilótái és légiutas-kísérői szerdán délelőtt figyelmeztető sztrájkot és demonstrációt tartottak a több pihenőidőért. A légitársaság most tartotta rendkívüli közgyűlését, de a közeljövőben várható stratégiai döntések miatt nem szavaztak az idei átdolgozott üzleti tervről.

Több hónapos tárgyalássorozat után megegyezett a BKV menedzsmentje a közlekedési cégnél működő érdekképviseletekkel az idei béremelésről. Bolla Tibor, a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: a dolgozók március 1-jétől visszamenőleg és sávosan kapnak több pénzt, de a bruttó 300 ezer forintnál többet keresőknek már nem jár emelés.

Április 30-án távozik a Mol vezérigazgatói posztjáról Mosonyi György. A szakember lemond igazgatósági tisztségéről és a vállalat operatív irányításában sem vesz részt a jövőben. A Mol új vezérigazgatója május 1-jétől Molnár József jelenlegi pénzügyi vezérigazgató-helyettes lesz.

Befejeződött a vádirat ismertetése a romagyilkosságok miatt indult büntetőperben a Pest Megyei Bíróságon. A négy férfi elleni eljárást kiemelt biztonsági intézkedések kísérték. Az ügyészség előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok életet veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolja a négy férfit. A vádlottak 2008-ban és 2009-ben összesen 9 helyszínen támadtak rá romákra, 78 lövést adtak le, 7 helyszínen összesen 11 Molotov-koktélt hajítottak el. A támadásokban a 6 halálos áldozaton kívül 5-en életveszélyesen megsérültek; 55 ember testi épségét veszélyeztették. Ezekért a cselekményekért tényleges életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×