eur:
385.56
usd:
354.16
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Mégis kell 2013-tól az emelt szintű vizsga a felvételihez?

Változatlanul marad az érettségi vizsga és a felsőoktatási intézménybe való felvétel egyes szabályainak módosításáról szóló 2010 . évi LXXII. törvény, amelyet a nyáron ellenszavazat nélkül fogadott el az Országgyűlés - döntöttek hétfőn a képviselők. Hatályban marad tehát az a szabályozás, amely szerint a kormány dönthet arról, hogy 2013-tól mely intézményekben, mely szakokon felvételi követelmény az emelt szintű érettségi vizsga.

Korábban a vizsga elvárt szintjéről a felsőoktatási intézmények dönthettek, ami odavezetett, hogy drasztikusan visszaesett a szigorúbb vizsgát vállaló diákok száma, s ezzel a felsőoktatásba belépő diákok felkészültsége is csökkent.

Éppen ezért terjesztette be a javaslatát, a kormányváltást követően Pokorni Zoltán és Pósán László fideszes képviselők, melyet minden frakció támogatott. Az elfogadást követően a szaktárcának kellett volna október 30-áig előterjesztést készítenie a kormány számára, hogy mely területeken lépjenek életbe a szigorúbb előírások.

A NEFMI oktatási államtitkársága el is készítette a javaslatot, ám azt végül nem vitték kormány elé. Ehelyett kezdeményezték, hogy a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosítása keretében helyezzék hatályon kívül a nyáron elfogadott jogszabály lényegi rendelkezéseit.

A mostani módosítás során Pokorni Zoltán és Pósán László többször is hangsúlyozták, javaslatuk nincs ellentétben a tárca elképzeléseivel, hosszabb távon ők is támogatják, hogy legalább az államilag finanszírozott képzések esetében kötelező legyen az emelt szintű vizsga. Ugyanakkor fontosnak látják, hogy a magasabb minőségi elvárások bevezetésére a lehető legkorábbi időpontban sor kerüljön.

Körültekintőnek kell lenni, figyelembe kell venni a közoktatási intézmények felkészültségét, a felsőoktatási intézmények igényeit és a finanszírozási lehetőségeket is - hangsúlyozták a képviselők.

Pósán László módosító javaslatát nagy többséggel fogadta el az Országgyűlés. Lényegében csak a Jobbik és a KDNP szavazott ellene (utóbbi tagjai közül azonban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes igennel voksolt). A Fidesz frakció 90 százaléka támogatta, hogy a rugalmasabb bevezetést lehetővé tevő nyári törvényváltozat maradjon hatályban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×