eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Panelprogram az Országgyűlés napirendjén

Egyebek mellett a panelprogramról és a munkahelyteremtésről tanácskoztak az országgyűlési képviselők a jövő évi költségvetés részletes vitájában.

A Fideszes Mágori Józsefné az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának tagjaként arról beszélt, hogy a fogyasztók tájékoztatása és védelme az állam feladata. Kiemelte, hogy a központi költségvetésből támogatást kapnak a békéltető testületek, amelyek alternatív vitarendezési fórumok a bíróságok mellett. Szintén állami apanázsban részesül a határon átnyúló vásárlói panaszok rendezését végző Európai Fogyasztói Központ.

A szocialista Lamperth Mónika szerint az Orbán-kormány leállítja a panel-felújítási programot, holott a lakóközösségek országszerte várják annak folytatását. Az MSZP ezért módosító indítványt nyújt be a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz. Az ellenzéki párt tíz milliárd forinttal növelné meg a panelprogram állami támogatásának összegét, amely korábban 11 milliárd forint volt, 2011-ben azonban csak három milliárd forint lesz.

A Fideszes Bebes István szerint azonban a panelprogramot új alapokra kell helyezni, mert sok önkormányzat már a rá eső egyharmadnyi költségrészt sem tudja kifizetni.

Nem értett vele egyet az MSZP-s Kolber István. 2005-ben miniszterként ő indította el a társasházak felújítási programját, amelyet nem egyszerű rekonstrukciónak, hanem társadalmi ügynek tart. Ezért szerinte nagy hiba 11 milliárd forintról háromra csökkenteni a programra szánt állami támogatás összegét. Osztotta véleményét frakciótársa, Pál Tibor, aki szerint egy panelház felújítása megfelezheti a ház fűtésköltségét.

A jobbikos Novák Előd a Magyarok Világszövetsége állami támogatásáért szólalt fel, a volt házelnök, Szili Katalin független országgyűlési képviselőként pedig egyebek mellett a Nemzeti Civil Alapprogram költségvetésének bővítését javasolta.

A Fidesz képviselőcsoportjából Karakó László a jövő évi büdzsé munkahelyteremtő intézkedéseiről beszélt. Az LMP-s Kaufer Virág viszont a fiatal és kisgyermekes nők munkavállalását megnehezítő kormányzati terveket kárhoztatta.

A fideszes Hadházy Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok összesen három milliárd forintot kapnak vissza az idegenforgalmi adó rájuk eső részének korábbi elvonásából. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az állam ellenőrizze: a helyhatóságok valóban a turizmusra fordítják-e az idegenforgalmi adóként beszedett pénzt.

A szocialista Kiss Péter azt mondta, hogy az aktív munkaerő-piaci eszközök - például a közmunka-program - bővítésére irányuló MSZP-s javaslatok támogatását kérte az Országgyűléstől. Ezek összességében 30 ezer munkahely megteremtéséhez járulnának hozzá az ellenzéki képviselő szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Soha nem volt még ennyire emberi egy számítógép: félelmetes dolgokra vált képessé a ChatGPT

Soha nem volt még ennyire emberi egy számítógép: félelmetes dolgokra vált képessé a ChatGPT

Az OpenAI hétfőn mutatta be az új, egészen elképesztő képességekkel bíró GPT-4o AI-modelljét: valós időben beszél, fordít, lát minket, okosabb, gyorsabb, frissebb a tudása. Az új képességeknek hála gyakorlatilag emberi módon kommunikálhatunk a modellel, ami amellett, hogy lenyűgöző, egy picit azért már megint ijesztő is. A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt! 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×