eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Medián: töretlen a Fidesz népszerűsége

A vitatott kormányzati intézkedések ellenére is töretlen a Fidesz népszerűsége, továbbra is nagyjából minden második válaszadó elégedett az Orbán-kormány eddigi munkájával - derül ki a Medián legfrissebb kutatásából.

Az utóbbi hetek több kormányzati döntéséről inkább negatív a lakosság véleménye, így az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozásáról, és a magán-nyugdíjpénztári befizetések visszatartásáról is - derül ki a közvélemény-kutató cég HVG számára készített, 1200 fős országos reprezentatív felméréséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A felmérés szerint a Fidesz támogatottsága a teljes lakosság körében 44, a biztos pártválasztók között 66 százalék, míg az MSZP-t a teljes lakosság körében 14, a pártválasztók esetében pedig 17 százalék támogatná szavazatával. A Jobbikra a teljes lakossági körében hét, míg az LMP-re négy százalék voksolna, a két ellenzéki párt támogatottsága a pártválasztók körében 11, illetve öt százalék.

Hozzátették: a kormánypárt pozícióját erősíti az MSZP és a Jobbik széles körű elutasítottsága: a vá­laszadók 63 százaléka ugyanis bizto­san nem szavazna a szocia­listákra, és 48 százalék tartja kizártnak, hogy a Jobbikot támogassa.

Orbán Viktor kormányfő novemberben is vezeti a politikusok rangso­rát, de mostani 56 százalékos kedveltsége már lényegesen elmarad a május elején mért 68 százaléktól, a Fidesz szavazótáborán belül viszont 96 százalékos a támogatott­sága.

Az utóbbi két hónap­ban Schmitt Pál államfő kedveltsége is csökkent (60 százalékról 54 százalékra), ugyanakkor még a legked­veltebb ellenzéki politikus, Schiffer András sem tudja megelőzni a népszerűségi rangsorban a fideszesek kö­zül legkevésbé kedvelt Kövér László parlamenti elnököt.

A Tárki szerdán közölte legfrissebb kutatásainak eredményét, amely szerint a parlamenti pártok támogatottsága az elmúlt hónapokban változatlan, a pártpreferencia-kutatás továbbra is erős kormánypártokat és alacsony szinten stagnáló ellenzéket jelez.

Elemzésük szerint a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében az októberi 44 százalékról 49 százalékra nőtt, míg a szocialista párté 11-ről tíz százalékra csökkent. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága az októberi 66 százalékról 71 százalékra, az MSZP-é pedig 16-ról 14 százalékra módosult.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×