eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fenyő-gyilkosság: megoldatlanságra ítélve - lapszemle

A Népszabadság információi szerint a rendőrség nem tervezi kihallgatni Labancz Ferencet, aki a közelmúltban azt állította: tudható, kik ölették meg 1998 februárjában Fenyő János médiavállalkozót.

A rendőrség egykori munkatársa neveket nem mondott, csak annyit, hogy egy volt kollégája, aki éveket szentelt Fenyő gyilkosainak és megbízójuknak a felkutatására, részletesen leírt mindent, és biztonságba helyezte az írást. A lap úgy tudja, hogy a rendőrség hivatalosan nem foglalkozik az elhangzott nyilatkozattal, nem tervezi sem tanúként, sem bejelentőként kihallgatni Labaczot. Nem hivatalosan viszont kielemezték az elmondottakat, de egyetlen olyan momentumot nem találtak benne, ami a nyomozás újraindítását indokolná. Labancz Ferenc szerint a Fenyő-gyilkosság aktájában minden megtalálható, létezik egy hihető és életszerű megoldás, ám a rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy a rendőrség bárkit meggyanúsítson.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy elmaradt Paul Lendvai könyvbemutató reklámrendezvénye Frankfurtban. A vendéglátó alapítvány ugyanis visszarettent attól a széleskörű tiltakozástól, amely a könyv szerzője ellen irányult. A "német nyelvű sajtót a magyarországi politikai fejleményekről rendre elferdítő féligazságokkal tűzdelt és lejárató hangvételű cikkeivel ellátó publicista kénytelen volt meghátrálni" a fellépését kritizáló levelek láttán. A tiltakozás hullámai még magasabbra csaptak azt követően, hogy felszínre kerültek a hajdani diktatúrához fűződő kapcsolatait leleplező iratok. A dokumentumból az derül ki, hogy Lendvai önkéntes informátorként segítette a Kádár-diktatúrát.

Az Index oldalán arról olvashatnak, hogy elég egy csepp vér, és a kutatók meg tudják becsülni az áldozat korát. A szakértők szerint a módszert helyszíneléseknél akár azonnal is lehetne használni. Ennek lényege, hogy az úgynevezett T-sejteket vizsgálják. Ezek fő szerepet játszanak a baktériumok, vírusok és paraziták felismerésében - ebben a folyamatban pedig DNS molekulákat hoznak létre. E molekulák száma csökken az életkor előrehaladtával. Ez a tény segíti elő az ember életkorának megtippelését, az eredmény azonban nem pontos, plusz-mínusz kilenc év. Az emberek haj- és szemszínének kitalálása DNS-információkból még teljesen új terület, ráadásul csak nagyon kevés dolgot lehet megállapítani teljes bizonyossággal.

A Világgazdaság írása szerint vagyonmérleget kellene készíteniük az agrárkamarának, ám az érintettek egyelőre nem tudják, milyen vagyonnal és hogyan kell számolniuk. A törvényjavaslatot előterjesztő kormánypárti képviselők arra hivatkoznak, hogy e köztestületek átalakításáról a jövő év közepéig új, átfogó törvény készül, ennek végrehajtásához pedig pontosan látni kell, mekkora a tényleges vagyonuk. A kamarák évi több milliárd forintos támogatást költhettek el az elmúlt években, ezzel is el kell majd számolniuk.

A Napi Gazdaság interjút közöl a klíma és energiapolitikai államtitkárság vezetőjével. Bencsik János a lapnak azt mondta, hogy zöld adórendszert, egyszerűsödő engedélyeztetési eljárásokat, pályázatokat és nagyobb szerepvállalást valósít meg a kormány az energetikában. Az államtitkár szerint az új gázár-képlet kiszűri a lakossági fogyasztókat sújtó indokolatlan költségeket, a szolgáltatók viszont a kikapcsolási időtáv harmadolásával csökkenthetik a kintlévőségek terheit. A gázárakat a szociális támogatásoktól is megtisztítják, ezt a lakástámogatási rendszer bővítésével ellensúlyozzák.

A Pénzcentrum.hu arról számol be, hogy nem kell a postán a csekkel sorban állni, a számlákat, igazolószelvényeket a fiókban őrizgetni. A csekkeket ugyanis már az interneten keresztül is lehet fizetni. Ennek előnye, hogy a korábbi számlákat könnyen vissza lehet keresni a világhálón. Két internetes oldalon is lehet intézni a közüzemi díjbefizetéseket. A Díjnet Zrt. vezérigazgatója, Majtényi Kálmán a honlapnak elmondta, hogy jelenleg mintegy 75 ezer regisztrált tagjuk van, az ügyfelek száma folyamatosan növekszik. A különböző számlatípusok közül a villanyszámlát fizetik be legtöbben elektronikus módon. A gáz, a víz, a csatorna, valamint a telekommunikációs számlák eloszlása nagyjából egyenletes képet mutat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×