eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Emelkednek a nyugdíjak, három év lesz a gyes

Január 1-től 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - jelentette be a kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pedig bejelentette, hogy a gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány.

Nagy Anna közölte: a nyugdíjemelés vonatkozik a normál öregségi nyugdíjakra, az özvegyi nyugdíjakra, az árvaellátásra, valamint a baleseti járadékra. Mindez 2 millió 650 ezer nyugdíjast érint.

A 3,8 százalékon felül azok a nyugdíjasok, akik nem idén mentek nyugdíjba, hanem még előtte, 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek majd, azaz esetükben 4,4 százalékos lesz a növekedés 2011. január 1-től - ismertette a kormányszóvivő.

Nagy Anna példaként kifejtette: a 84 ezer forintos átlagnyugdíj esetén a 4,4 százalékos növekedés havi plusz 3.700 forintot jelent. A legkisebb öregségi nyugdíjnál pedig, ami jelenleg 28.500 forint, az emelés havi 1.254 forint többletet jelent.

Arra a felvetésre, hogy az adóváltozások miatt azoknak a közszférában dolgozóknak, akiknek nincs gyermekük, alacsonyabb lehet a nettó bérük, a szóvivő közölte: az a konstrukció működhetne, hogy a gyermektelenek - akiknél előfordulhat az, hogy néhány ezer forinttal kevesebb a nettó bérük - extra kiegészítésben részesülnének azért, hogy senki ne keressen kevesebbet, mint amennyit például idén. A versenyszférában pedig meg kell emelni a minimálbért - tette hozzá.

Újra három év lesz lesz a gyes időtartama

A gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány - ismertette a kabinet döntését Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón.

Hozzátette: a gyes három évre való meghosszabbítása visszamenőleg is érvényes lesz, tehát azokra is vonatkozik majd, akik most gyesen vannak. (Nekik a jelenlegi szabályozás kétéves gyest enged meg.)

Az államtitkár közölte egyúttal, hogy visszaállítja a kormány azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, négyórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem.

Soltész Miklós kiemelte: tízéves korig megadja a kormány az örökbefogadói gyes lehetőségét, ami hat hónapig segíti azokat a családokat, akik az örökbefogadásban részt vesznek.

A kormány döntött arról, hogy 2011. szeptember elsejétől a lakásfenntartási támogatás rendszerébe építik be a gáz- és távhőtámogatás jelenleg szociális támogatási rendszerét - tájékoztatott.

Hozzátette: a szocialista kormány ebben az évben teljes mértékben megszüntette volna a gázár- és a távhőtámogatást, ezt azonban a Fidesz-KDNP-kormány első lépésként meghosszabbította december 31-ig; a jövő évi költségvetésben április 30-ig marad fenn a jelenlegi támogatási rendszer, ami közel 960 ezer háztartást érint.
Az államtitkár szólt arról is: szerdán a Heves megyei rendőr-főkapitányság munkatársai letartóztattak az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézethez (ORSZI) tartozó munkatársakat, akik ellen az a gyanú, hogy a rokkantosításért pénzt kértek.

Közölte: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és ő maga az ORSZI főigazgatóját arra utasította, indítson vizsgálatot az egész országra kiterjedően, és külön az egri esetet is vizsgálja meg. Úgy fogalmazott: a társadalomban eddig is rejtetten benne volt az a gondolat, hogy egyesek adott esetben jogtalanul veszik igénybe a támogatásokat.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: átlagosan ezer forinttal emelik majd az ápolási díjat; körülbelül 1.300 forinttal emelik az ápolási díjat ott, ahol nagyon súlyos állapotban lévőt vagy nagyon súlyos fogyatékkal élőt gondoznak.

Szintén újságírói kérdésre kijelentette, a gyes emelése nincs benne a jövő évi költségvetésben.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×