eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

December 13-án szavaz az Országgyűlés a nyugdíjtörvényről

Selmeczi Gabriella mai sajtótájékoztatóján megerősítette a szerdán ismertetett tényeket, ezek szerint, aki marad a nyugdíjpénztári szektorban, az kiszerződik az állami rendszerből. Aki már dolgozott, az megtarthatja a saját állami jogosultságát, viszont a jövőbeli jogosultságok megszűnnek a maradóknál. A 24 százalékos munkaadói nyugdíjjárulék nyugdíjadóvá változik át, míg a tíz százalékos munkavállalói járulék megmarad. Az állami rendszerben csak nyilvántartási újdonság kerül bevezetésre, a nyugdíj-megállapítási szabályok nem változnak. Ezzel mindössze látni tudják majd az emberek, hogy mennyi befizetés történt, és ebből könnyebben ki lehet majd számolni a nyugdíjat.

Két törvénytervezetet fog benyújtani a kormány pénteken, a törvényekkel megteremti a kormánya tagok szabadságát. Mindenki jól fog járni a rendszerrel: a visszalépők jól járnak majd, mivel hozzák magukkal a számlájukat. Meg fogjuk nézni, hogy milyen reálhozamokat értek el, akik reálértelemben vesztettek, azoknak a veszteségét kárpótolja a kormány. Akik pozitív reálhozamot értek el, azok kivehetik ezt az összeget, adómentesen. Megmentjük a mostani nyugdíjasokat is, komoly hiányt mutat a nyugdíjkassza, a kormány viszont egyensúlyt akar teremteni - mondta el Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjügyi megbízottja mai sajtótájékoztatóján.

A kormány nem fog garanciát vállalni a nyugdíjtőzsdére, azonban aki visszalép az állami rendszerbe, az a szolidaritásban részesülni fog. 2011. január végéig csak annak van nyilatkozattételi kötelessége, aki maradni akar, a többiek automatikusan visszaléptetésre kerülnek. Aki marad az önkéntes rendszerben, az a munkáltatói járulékokat továbbra is fizetni fogja, viszont innen nyugdíjra nem lesz jogosult. Persze a korábbi jogosultságok elismerésre kerülnek, abból lehet állami nyugdíjra számítani.

A nemzeti nyugdíjrendszerek kialakítása a saját nemzetek joga, minden nemzet úgy alakítja ki a nyugdíjrendszerét, ahogy ő akarja. A munkaadó 24 százalékos nyugdíjjárulékát át fogjuk nevezni, ez nyugdíjadó lesz, közvetlen ellenszolgáltatást ez nem keletkeztet, viszont a szolidaritás részét képezik majd - mondta el a nyugdíjvédelmi megbízott.

Az ÁKK fogja kezelni a visszalépők vagyonát, a visszatérő kötvényállományt azonnal megszüntetjük, így csökken az államadósság. Lesz egy szakmai testület, akik kezelni fogják a vagyont, ők fognak arról dönteni, hogy hogyan kell majd értékesíteni a befektetési jegyeket, részvényeket, és egyéb eszközöket. Vélhetően fokozatosan fogják a vagyonokat majd értékesíteni, azért hogy minden hónapban közel azonos összeg kerülhessen átutalásra a Nyugdíjbiztosítási Alapnak.

Egy nyilvántartási számla lesz az állami rendszerben, lehet majd látni, hogy mennyi a bevallott járulékom. Az öregségi nyugdíj-megállapítás szabályait nem fogja ezt érinteni, mindössze a korábbi Orbán-kormány által lefektetett rendszerhez térünk vissza, hogy jól látható legyen a befizetés, illetve könnyen kiszámítható legyen a nyugdíj. Fontos dolog, hogy aki visszatér a rendszerbe, az visszakapja azt a 25 százalékot, amit elvesztett a vegyes rendszerbe lépéssel - tette hozzá Selmeczi Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×