eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tizenkilenc szabálytalan metrószerződés után nem ad pénzt az unió

Tizenkilenc, a 4-es metró beruházásához kötődő szabálytalan szerződés után nem ad az unió támogatást Magyarországnak, emiatt 65 millió forinttal kevesebb támogatás érkezik a projekttel kapcsolatban.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közleménye szerint 38 szerződést vizsgált az ügynökség szabálytalansági bizottsága. "Tizenkilenc esetben született az a megállapítás, hogy az uniós kohéziós alapból az adott tevékenység nem támogatható. Emiatt 65 millió forintos pénzügyi korrekciót kell végrehajtani a 181 milliárd forintos uniós támogatásban részesülő projekten".

A tájékoztatás szerint a szabálytalannak minősített 19 szerződést még a beruházás előtt, illetve az építés első évében kötötték.

Az NFÜ közleményében hangsúlyozta, hogy Magyarország a 38 szerződés felülvizsgálatával teljesítette az Európai Bizottság feltételeit, és reméli, hogy "a megtett intézkedések hatására az Európai Bizottság feloldja a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) közbülső kifizetéseinek felfüggesztését".

A vitatott szerződéseket az ügynökség közleménye szerint projekt tanácsadásra, jogi és közbeszerzési szakértői munkákra, szakfordításra és tolmácsolásra köttették. Ezek a szerződések nem feleltek meg a magyar törvényeknek és általában a közbeszerzési jogszabályoknak, egy részüket közbeszerzés nélkül kötötték.

Emlékeztettek arra, hogy az unió szeptember 13-án felfüggesztette a teljes KÖZOP közbenső kifizetéseit és azt kérték Magyarországtól, hogy dolgozzon ki egységes módszertani útmutatót a közbeszerzési eljárások ellenőrzésével kapcsolatban, és vizsgáljanak felül 38, a metróberuházáshoz köthető szerződést és tegyék meg a szükséges korrekciókat.

Miután az ellenőrzés megtörtént, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) megerősítette, hogy elégedett az irányító hatóság által végrehajtott ellenőrzéssel, és a megtett módosításokkal. Megerősítették továbbá, hogy elégedettek a beszerzési eljárásokkal kapcsolatos kockázatértékelési módszertannal is - olvasható az NFÜ közleményében.

Az NFÜ az általa lefolytatott vizsgálat eredményét, valamint a vizsgálati jegyzőkönyv megállapításait visszaigazoló EUTAF audit véleményt elküldte az Európai Bizottságnak - közölték.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×