eur:
388.9
usd:
361.85
bux:
67966.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Még több külföldi jöhetne a magyarországi orvosi egyetemekre

Támogatást vár az új Széchenyi-tervtől a négy orvosegyetem, a forrásból a külföldi hallgatók létszámát növelnék. A Semmelweis Egyetem gazdasági főigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a Magyarországon tanuló, hatezernél is több külföldi diák évente a becslések szerint 24 milliárd forint bevételt jelent az országnak.

A magyar orvostudományi egyetemek húsz évnél is régebb óta foglalkoznak külföldi hallgatók képzésével, ma 6200 más országból érkezett fiatal tanul ezekben az intézményekben, ami nemzetgazdasági szinten 24 milliárd forint GDP-növekményt eredményez - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem gazdasági főigazgatója.

Ivády Vilmos hangsúlyozta: az orvosegyetemek saját bevételhez csak a magas színvonalú szolgáltatásaikon, jelen esetben az oktatáson keresztül juthatnak, de fejlesztési kapacitásaik végesek. Az állami támogatáson keresztül azonban bővíthetnék azt az infrastruktúrát és szakembergárdát, amelyek révén még több fizetős külföldi hallgatót tudnának felvenni az orvosegyetemekre.

A forráshoz az új Széchenyi-tervből szeretnének hozzájutni az egyetemek, amelynek fő célja a nemzetgazdaságot dinamizáló ágazatok támogatása oly módon, hogy azok munkahelyet teremtenek, GDP-növekményt biztosítanak és adóbevételeket termelnek. Ivády Vilmos szerint az ő javaslatuk mindezen kívánalmaknak megfelel.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×