eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fazekas: A magyar mezőgazdaság nem maradhat ennyire kiszolgáltatott

Tíz év alatt 300 ezer új munkahelyet kell létrehozni a magyar mezőgazdaságban - mondta a vidékfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Fazekas Sándor arról is beszélt: igaz, hogy a magyar agrárstratégiának illeszkednie kell az Európai Unió programjába, de annak elsősorban a magyar érdekeket kell képviselnie.

Elemi érdeke Magyarországnak, hogy mezőgazdasági termelése megmaradjon és növekedjen, ehhez tíz év alatt 300 ezer új munkahelyet teremtene a kormányzat - mondta a vidékfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Fazekas Sándor szerint ez nem könnyű, de reális célkitűzés, amelynek teljesítése szükséges ahhoz, hogy megálljon a falvak, vidéki városok népességének fogyása.

Tettek is már ennek érdekében: megnyitották a gazdák számára a lehetőséget arra, hogy termékeiket közvetlenül dolgozhassák fel és értékesíthessék, ahogyan arra is, hogy az üzemi konyhák, a szociális étkeztetésben résztvevő vállalkozások számára a közbeszerzési eljárás alól mentesülve adhassák el azokat. Emellett immár illeték- és adómentes a családon belüli vagyonátadás - fejtegette a tárcavezető.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság nem lehet annyira kiszolgáltatott, hogy csupán öt-tíz terméken áll vagy bukik a sorsra. Az agrárium az utóbbi években egyre kevesebb terméket állított elő egyre alacsonyabb feldolgozottsági szinten, néhány gabonanövényre, húsárura kezdett összpontosítani, emiatt pedig csökkent a foglalkoztatottság. Fontos, hogy a magyar termelők az intenzívebb kultúrákkal foglalkozzanak - jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy milyen agrárstratégiát készíthet Magyarország, ha még nem ismert az Európai Unió koncepciója, a miniszter úgy válaszolt: az unió számára mindig is fontos volt a kis- és közepes családi gazdaságok támogatása, minél többféle termelési kultúra megtartása, illetve az, hogy környezetbarát gazdálkodás alakuljon ki, hiszen meg kell őrizni a termőföldek és vizek állapotát a következő generációk számára. Ezek állandó elemek, és a most készülő, tízéves távú agrárprogramnak is ezek a prioritásai.

Mindezek mellett alkalmazkodni kell a magyar sajátosságokhoz, hiszen egy stratégia csak akkor lehet eredményes, ha azon túl, hogy figyelemmel vagyunk az európai és a világgazdaságra, valamint az unió agrárpolitikájára, a legfontosabb mégis csak a magyar érdekek képviselete - jelentette ki Fazekas Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×