eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elveszíti jogosultságát az állami nyugdíjra az, aki úgy dönt, hogy magánnyugdíjpénztári tag marad

Elveszíti jogosultságát az állami nyugdíjra az, aki úgy dönt, hogy magánnyugdíjpénztári tag marad. Ezt a kormányülés után mondta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György hozzátette: ebben az esetben az érintett 2012. január 1-jén visszakapja a 14 hónapnyi, jelenleg visszatartott tagdíjbefizetését, de a magánpénztárban gyűjtött pénzét az állam a továbbiakban nem garantálja. Emellett szabadon rendelkezhet munkavállalói nyugdíjjárulékáról, az a 24 százalék viszont, amit a munkaadója fizet utána, nem kerül a számlájára.

Matolcsy György szerint a nyugdíjkasszában hatalmas lyuk tátong: miközben 3 ezer milliárd forint feletti a kifizetés, a befizetések 900 milliárd forinttal kevesebbek. 30 százalékra tehát nincs fedezet, ezért volt szükség a nyugdíjmentő törvénycsomagra.

Az új jogszabály parlamenti vitáját december 15-éig zárják le, és a 18 magánnyugdíjpénztár mintegy 3 millió tagjának január 31-ig kell eldöntenie, hogy marad-e az adott nyugdíjpénztárban, vagy visszatér az állami rendszerbe.

Csak annak kell nyilatkoznia aki maradna a jelenlegi nyugdíjpénztárában, aki nem nyilatkozik, az február 1-túl az állami nyugdíjrendszerbe kerül. Ezzel az összes eddigi magánnyugdíjpénztári befizetése visszaáramlik az állami rendszerbe, sőt magával viszi egyéni számláját, ami eztán örökölhetővé válik a házastárs részére.

Annak akinek vesztesége volt eddig kötelező magánnyugdíjpénztári tagságán arányosan az inflációval növelve kiegészítik számláját. Akinek nyeresége volt, az befizetéseinek inflációval növelt értékén felüli pénzéről határozhat, hogy vagy felveszi készpénzben, vagy az adott magánnyugdíjpénztárban viszik tovább.

Matolcsy György szerint tehát aki visszatér 2011. január 31-ig az állami nyugdíjrendszerbe, az csak nyerhet. Aki azonban a magánnyugdíjpénztárban maradásról nyilatkozik, annak számláján ugyan 2012. január 1-jén jóvá írják a 14 hónapnyi, jelenleg visszatartott tagdíjbefizetését, de nyugdíját már az állam nem garantálja. Sőt, mivel kiszerződik az állami, szolidaritási alapú rendszerből: munkavállalói járulékáról szabadon rendelkezik, de az a 24 százalék, amelyet a munkaadója fizet utána, nem kerül a számlájára, valamint a jelenlegi nyugdíj-jogosultságának 70 százalékát elveszti.

Azon tagok pénze, akik visszatérnek, a nyugdíjmentő és államadósság csökkentő alapba kerül. Ebből az alapból csak e két célt finanszírozhatják.

A kormány alapelvei voltak, hogy a nyugdíjkassza bevételeinek és kiadásainak egyensúlyban kell lennie, nyugdíjbefizetésből csak nyugdíjkifizetésre lehet költeni, valamint, hogy a munkaadói járulék szolidaritási alapú befizetés, a munkavállalói befizetéssel pedig a munkavállaló a saját nyugdíját finanszírozza.

Azzal kapcsolatban, hogy megvan-e még a 18 magánnyugdíjpénztár vagyona a kormány vizsgálatot indít, az eredményt az ellenőrzés lezárultával nyilvánosságra hozzák.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy a kormány támogatja, hogy a Fidesz 2006-os javaslatának megfelelően egy erős Költségvetési Tanács jöjjön létre, az Állami Számvevőszék elnöke, a Magyar Nemzeti Bank elnöke valamint a Köztársasági Elnök egy-egy delegáltjáva.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×