eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Előzetesből házi őrizetbe került Lelovics Ottó

Megszűntette előzetes letartóztatását és házi őrizetbe helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) a BKV-ügyben gyanúsított Lelovics Ottó kommunikációs szakembert.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, Horváth Évát, a politikus szóvivőjét és Lelovics Ottó kommunikációs szakembert május 14-én vették őrizetbe, és mindhármukat bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg. A BRFK egy korábbi közleménye szerint L. Ottó nyomására a BKV vezetői elérték, hogy őt egy kommunikációs ügynökség névleg foglalkoztassa úgy, hogy a cégtől többletszámlázás elfogadásával a BKV fizette bérköltségét, mintegy havi kétmillió forint értékben. Ezen kívül utasításokat adott szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére, amelyek a BKV-nak különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak.

A Fővárosi Bíróság Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának közleménye szerint a bíróság elutasította az L. Ottó gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítására irányuló ügyészi indítványt és a férfi házi őrizetét rendelte el. A házi őrizet az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb december 24-ig tart. A végzés nem jogerős; az ügyész fellebbezést jelentett be.

A Központi Nyomozó Főügyészség L. Ottó előzetes letartóztatásának további meghosszabbítását indítványozta. Az ügyészség arra hivatkozott, hogy azoknál az ügyleteknél, amelyeket még nem tártak fel teljes mértékben, fennáll a veszélye annak, hogy L. Ottó összebeszélne a közreműködő személyekkel, őket vallomásukban befolyásolná, valamint a még be nem szerzett bizonyítékok megsemmisítésével jelentősen megnehezítené a bizonyítást, illetőleg a bűncselekményekből származó vagyoni előnyök biztosítását.

A házi őrizetet elrendelő bíróság szerint azonban az ügyészi hivatkozás "csak általánosságban mozog", nem tartalmaz az eljárás eredményességének akadályozására vonatkozó tényadatokat a gyanúsítottról. A Fővárosi Bíróság korábbi, kényszerintézkedés tárgyában hozott végzéséhez képest új adat csak annyiban merült fel, hogy az ügyészség további, nagyszámú bűncselekmény ügyében nyomoz, de a bírósági végzésékben megállapított tényállásokon túl alapos gyanú közlése nem történt.

A közlemény szerint az eddigi eljárás során nem merült fel olyan adat, amely alapján megalapozottan lehetne megállapítani, hogy L. Ottó megkísérelte magát az eljárás alól kivonni. Az ügyészi indítvány a szökés, elrejtőzés veszélyét a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára valamint arra alapozta, hogy a gyanúsított elfogásakor az autójában jelentős mennyiségű külföldi készpénz valamint ruha volt.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a gyanúsított rendezett körülmények között, családban él. A bűncselekmény tárgyi súlya önmagában a legszigorúbb kényszerintézkedést nem alapozza meg. A bíróság ezért úgy döntött, hogy a házi őrizettel az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok elérhetők.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×