eur:
388.81
usd:
361.79
bux:
67944.21
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Aki január után magán-nyugdíjpénztári tag marad, nem kaphat állami nyugdíjat - hírösszefoglaló

Elveszíti állami nyugdíjjogosultságát az, aki január után is magán-nyugdíjpénztári tag marad. A legfőbb ügyész személyéről egyeztetett az öt parlamenti párt képviselőivel az államfő. Közzétette négyéves költségvetési megszorító tervét az ír kormány.

Elveszíti jogosultságát az állami nyugdíjra az, aki úgy dönt, hogy magánnyugdíjpénztári tag marad. A nemzetgazdasági miniszter a kormányülés után azt mondta: ebben az esetben az érintett 2012. január 1-jén visszakapja a 14 hónapnyi, jelenleg visszatartott tagdíjbefizetését, de a magánpénztárban gyűjtött pénzét az állam a továbbiakban nem garantálja. Matolcsy György hozzátette: aki tag marad, az szabadon rendelkezhet munkavállalói nyugdíjjárulékáról, az a 24 százalék viszont, amit a munkaadója fizet utána, nem kerül a számlájára. A miniszter közölte: a nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük az ügyben. A Stabilitás Pénztárszövetség nyílt zsarolásnak tartja a kormány tervezett intézkedéseit. A szervezet közölte: az ügyben az Alkotmánybírósághoz, valamint a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult. Juhász Istvánné főtitkár úgy fogalmazott: amit a nemzetgazdasági miniszter ismertetett, az kényszerítés, és nem adja meg a választás lehetőségét.

Külön-külön egyeztetett az államfő a legfőbb ügyész személyéről az öt parlamenti párt képviselőivel a Sándor-palotában. A találkozók után a résztvevők egyike sem közölt nevet. Kovács Tamás legfőbb ügyész mandátuma 70. születésnapján, december 13-án jár le.

Feljelentést tett az elszámoltatási kormánybiztos és az egészségügyi államtitkár az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet gazdálkodása, illetve a felszámolás alatt lévő HospInvest ügyében. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az InfoRádióban elmondta: Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnél feltárt szabálytalanságok miatt ismeretlen tettes ellen sikkasztás és hűtlen kezelés gyanújával indul eljárás. Budai Gyula közölte: egyebek mellett megállapították, hogy néhány - Kárpáti Zsuzsanna volt főigazgatóval kapcsolatba hozható - cégnek a hivatali utat megkerülve, szóbeli utasítás alapján adtak ki készleteket. Szócska Miklós arról számolt be, hogy a HospInvest ügyében ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a vámhatóságnál számviteli fegyelem megsértése és csalás gyanúja miatt.

Egyszeri, vissza nem térítendő jövedelempótló támogatást igényelhetnek azok a mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók és állattartók, akiknek kárt okozott a vörösiszap-ömlés. A támogatásra december 1-je és 8-a között lehet jelentkezni - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tájékoztatás szerint a támogatás kerete összesen 350 millió forint. A pénzből azok kérhetnek, akik a katasztrófával összefüggő kárukat már bejelentették a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál.

Új szervezeti és működési szabályzatot fogadott el a Fővárosi Közgyűlés. A módosítással lehetővé válik a Főpolgármesteri Hivatal átszervezése, és megszűnik az interpelláció lehetősége a közgyűlésben. A testület döntött arról is, hogy a Margit híd déli járdáján elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút épüljön, és Budapest városképét meghatározó díszkivilágítást kapjon több közterület, illetve köztéri alkotás.

A Főtaxi nyerte a Budapest Airport taxitenderét. A szerződés értelmében decembertől a Főtaxi szolgálja ki az utasokat a Budapest Airport valamennyi terminálján. A ferihegyi repülőteret üzemeltető cég közleménye szerint a meghívásos tendert azért a Főtaxi nyerte meg, mert megbízható, olcsó és minőségi szolgáltatást ígért. A korábbi, Zóna Taxival kötött megállapodást szerződésszegésre hivatkozva, október elején, 60 napos határidővel bontották fel.

Dublinban közzétette négyéves költségvetési megszorító tervét az ír kormány. A kabinet a 10 milliárd euró kiadáscsökkentésből és 5 milliárd euró bevételnövelésből álló, 15 milliárd eurós megtakarítási program 40 százalékát már jövőre teljesíti. A GDP-arányos államháztartási deficit 2011-ben a tervek szerint 9,1 százalék lesz, és 2014-ben csökken 3 százalék alá. Korábban Brian Cowen ír miniszterelnök azt jelentette be, hogy az ország mintegy 85 milliárd eurós pénzügyi támogatást kap az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól.

Mintegy 2500 kérdésből álló dokumentumot adott át a szerb miniszterelnöknek az Európai Bizottság bővítési biztosa. Stefan Füle elmondta: a bizottság a válaszok alapján dönt arról, hogy javasolja-e a csatlakozási tárgyalások megkezdését Belgráddal. A cseh uniós diplomata Mirko Cvetkovics szerb kormányfőnek adta át a kérdéseket. Belgrád korábban jelezte: Szerbia 2011 végéig szeretne az Európai Unió hivatalos tagjelöltjévé válni.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×