eur:
389.7
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bencsik János: Jelentősen emelik a megújuló energia arányát

A kormány arra törekszik, hogy megszabadítsa a rendszeridegen költségektől a gázárképzést - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára. Bencsik János beszélt arról is, hogy a nemzeti megújuló cselekvési terv előnyben részesíti majd a biomassza és a bioenergetika egyes területeit.

Átlátható, méltányos és hosszútávon fenntartható árképzést kellett kialakítani a gázpiacon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára. Bencsik János emlékeztetett: az volt a kormányzat álláspontja, hogy különbséget kell tenni a versenypiac és a lakossági piac között, ugyanis ami az előbbinél elfogadható nyereséghányad, az a lakossági fogyasztók esetében nem az.

Korábban 8-10 százalékos nyereséghányaddal dolgoztak a szolgáltatók, míg az új szabályozási képlet alapján az éves megtérülést maximum 4,5 százalékban rögzítették a lakossági piacon, annak érdekében, hogy a cégek ne ezen a piacon nyerészkedjenek, ugyanis a lakossági piac sokkal jobban kiszolgáltatott, mint a versenypiacon vételező szerződéses partnerek - fejtette ki. Az államtitkár közölte: az új árképlet kialakításánál több tételt beépítettek, míg néhányat kivettek, mivel ezek indokolatlanul emelték a költségeket.

Az átlagfogyasztónak évi 1.200 köbméter fogyasztásig nem emelik a földgáz árát jövő év január elsején; ezen felül 1.500 köbméterig mindössze 0,7 százalék az áremelés mértéke. Bencsik János elmondta: a fogyasztók 57 százaléka számára egyáltalán nem, további 9 százalék számára pedig alig lesz áremelkedés. Ez a fogyasztói kör szociálisan a leginkább kiszolgáltatott, így a jogszabály nekik nyújt védelmet - tette hozzá.

Védőháló a rászorulóknak

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány arra törekszik, hogy megszabadítsa a rendszeridegen költségektől az árképzést, ezért fenntartotta a szociális gázártámogatás intézményrendszerét, de jelezte, hogy év közepén a tárcának ki kell szélesíteni a lakásfenntartási támogatási rendszert, annak érdekében, hogy a rászorulók egy védőhálóban biztonságban érezhessék magukat.

Pár napja alakult meg a klíma- és energiaügyi államtitkárság a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, Bencsik János államtitkár szerint ez jelentős változást jelent. Az államtitkárság vezetője kiemelte: kormányzati finomhangolásra szükség volt ahhoz, hogy hatékonyan lehessen érvényesíteni az ellátás-biztonsági, versenyképességi, fenntarthatósági szempontokat, és az uniós elnökségben is harmonizálni lehessen a tagországok érdekeit és érvényesíteni a magyar érdekeket.

Bencsik János beszélt arról is, hogy villamosenergia-termelés és ellátás területén a megújuló források a következő tíz évben fontos, de csak kiegészítő szerepet töltenek be. Fontos lesz a paksi erőmű élettartamának meghosszabbítása és új kapacitás kiépítése, ezzel együtt lényeges, hogy a meglévő gázerőművek hatékonyságát javítsák - tette hozzá.

A hőpiacon radikális változás várható a következő évtizedben, és lehetőség van arra, hogy decentralizált fűtőműveket létrehozva falufűtési rendszereket, egy-egy intézményi blokk ellátását szolgáló energiatermelő berendezéseket építsenek ki a helyi adottságokra alapozva - hangsúlyozta.

A nemzeti megújuló cselekvési terv előnyben részesíti majd a biomassza és a bioenergetika egyes területét - mondta az államtitkár. Hozzátette: a program nagyobb odafigyelést szán a termálenergia hasznosítására és elterjedtebbé tenné a napkollektorokat.

Jelentősen emelik a megújuló energia arányát

Bencsik János közölte azt is, hogy a megújuló energia arányát 13-ről 14,6 százalékra emelik 2020-ra a teljes megtermelt energián belül. Jelenleg ez 8-8,5 százalékra tehető, de ebbe beleszámítanak a rossz hatékonysággal működő erőművek is, ezeket kivezetve pedig valójában 2 százalék alatt van a megújulóenergia-termelés aránya - fejtette ki.

Lehet teljesíteni a célkitűzést, ha jól felépített ösztönző és szabályozó rendszert alakítanak ki, és a beruházásokhoz szükséges engedélyeket is egyszerűsített eljárási rendben ítélik oda - vélekedett az államtitkár.

Még mintegy 40 milliárd forint pályázati forrás vár elosztásra a következő időszakban ezen a területen - emelte ki Bencsik János, aki megemlítette azt is, hogy a környezet és energia operatív programot is beillesztik az Új Széchenyi-tervbe. Emellett az épületenergetika területére átcsoportosítanának egy markáns összeget, amiből kis- és középvállalkozások energiahatékonysági beruházásait támogatnák - tette hozzá.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×