eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szerdán tárgyalja a kormány a költségvetési módosító javaslatokat

Szerdán tárgyalja a kormány a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokat - közölte a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, a Parlamentben. Lázár János szólt arról is, hogy december elején választhat legfőbb ügyészt a Ház.

Lázár János elmondta, várhatóan még ezen a héten lezárul az az egyeztetési kör, amelynek eredményeképpen kiderül, hogy a kabinet a 2011-es költségvetéshez benyújtott fideszes módosító indítványok közül, melyeket fogja támogatni. "Át fogjuk tekinteni az ellenzéki pártok módosító indítványait is, mert úgy gondolom, hogy van közöttük olyan, amely megfontolásra érdemes" - mondta.

A benyújtott módosító indítványok politikai egyeztetése kedden kezdődik meg - tájékoztatott.

A frakcióvezető közölte: a fideszes Varga József módosító indítványát - amely a Költségvetési Tanács 835 millió forintos támogatásából csupán 10 milliót hagyna a testületnél, a többit pedig a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz irányítaná át - a frakció külön nem tárgyalta, de egészen biztos, hogy ha Varga József fenntartja javaslatát, támogatni fogják. Ennek az üzenete nyilvánvalóan nem a Költségvetési Tanáccsal kapcsolatos, hanem sokkal inkább a közalapítvány finanszírozásával - mondta, megjegyezve, hogy a végső szót azonban erről is a kormány mondja majd ki.

Szerinte a Fidesz-frakció támogatni fogja azt az indítványt is, amelyben Tarlós István más kormánypárti képviselőtársaival együtt kezdeményezi a fővárosi Moszkva tér négymilliárd forintos felújítását. Hozzátette, javasolja fogja Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a kormány is támogassa ezt az indítványt.

Arra a kérdésre, hogy szerinte nem Szapáry György nagyköveti kinevezése érdekében módosítanák-e a kormánytisztviselőkről szóló törvényt, a frakcióvezető úgy reagált: "nem gondolom".

Lázár János kérdésre szólt arról is: azt javasolja majd Schmitt Pál köztársasági elnöknek a parlamenti frakciók képviselőivel való egyeztetés alkalmával, hogy minél hamarabb, legkésőbb november végén nevezze meg jelöltjét a legfőbb ügyész személyére. Hozzáfűzte, reméli, december 6-án dönthet az Országgyűlés a legfőbb ügyészről.

Lázár János a frakcióülés után tartott sajtóértekezleten beszámolt arról is, hogy a tanácskozáson meghallgatták Fónagy János államtitkár tájékoztatását a MÁV-val kapcsolatos vizsgálóbizottságról, valamint a közösségi közlekedés átalakításának terveiről. Soltész Miklós államtitkár a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról számolt be. Bemutatkozott továbbá a képviselőcsoport előtt Halasi Tibor vagyonpolitikáért felelős államtitkár is.

A frakcióvezető kérdésre közölte, fel sem merült annak lehetősége, hogy a Fidesz feloszlassa a parlament költségvetési, valamint nemzetbiztonsági bizottságát. "Nem tervezzük a bizottsági struktúrának ez irányú átalakítását" - hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×