eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Így változnak a meteorológiai szolgálat jelzései

Változtat a veszélyjelzések kritériumain az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az átalakítás célja a rendszer hatékony működtetése, valamint a hazai és az európai veszélyjelző rendszer folyamatos harmonizálása - mondta az InfoRádiónak a szervezet repülésmeteorológiai és veszélyjelző osztályának vezetője.

Az új veszélyjelzési rendszerben előzetes figyelmeztetést és riasztást akkor ad ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, ha heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső vagy hófúvás várható.

Mindezek mellett tartós, nagy mennyiségű eső, hó lehetőségére, illetve a hőhullám, rendkívüli hideg, továbbá a tartós, sűrű köd, és a talaj menti fagy előfordulására is készítenek előzetes figyelmeztetést, de ezekhez riasztás nem kapcsolódik.

Ezentúl két lépcsőben figyelmeztet az OMSZ: először készül egy, az adott napra, valamint a következő napra szóló, szöveges és térképes formában is megjelenő "előzetes figyelmeztetés", majd második lépcsőben adják ki a "riasztást". Ez azt jelenti, hogy az eseményt a riasztási térképen is közzé teszik.

Ugyancsak változás, hogy a viharos szél esetén ezentúl csak akkor ad ki veszélyjelzést az OMSZ, ha - az eddigi hatvan helyett - a várt széllökések erőssége eléri az óránkénti hetven kilométert. A rendkívüli hideggel kapcsolatban az eddigi narancssárga színű jelzés mellett citromsárga és a legmagasabb fokú, piros jelzést is kiadhatnak.

Az OMSZ veszélyjelzési rendszerének célja, hogy a zivatarok azon csoportját jelezze előre, amelyekhez a villámtevékenység mellett olyan viharos széllökés vagy nagy méretű jég társul, ami jelentős károkhoz, személyi sérüléshez vezethet. A "nem heves", általános zivatarokra ezentúl csak a szöveges előzetes figyelmeztetésben hívja fel a figyelmet az OMSZ.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×