eur:
388.97
usd:
363.22
bux:
68276.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elfogadta az új jogalkotási törvényt az Országgyűlés - a nap legfontosabb hírei

Elfogadta az Országgyűlés az új jogalkotási törvényt. Az előterjesztést a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői támogatták, a szocialisták viszont ellene szavaztak.

A törvény a többi között kimondja, hogy jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, emellett nem vonhat el, vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé. A szövegben a jogalkotás alapvető követelményei között azt is rögzítették, hogy a jogszabálynak egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie. Az Országgyűlés megkezdte a költségvetést megalapozó törvények általános vitáját. A Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta: a kormány szerdán tárgyalja a jövő évi büdzséhez benyújtott módosító indítványokat. Lázár János hozzátette: áttekintik az ellenzéki pártok indítványait is, mert "van közöttük olyan, amely megfontolásra érdemes".

Tiltakozhatnak a közszolgák


Közszolgálati Demonstrációs Bizottság alakult a jövő évi költségvetés tervezete és az adótörvények miatt. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának kezdeményezésére létrehozott testület közölte: december elején tiltakozó akciót szervez, ha a kormány addig nem dönt a közszolgálati dolgozók csökkenő bérének a kompenzálásáról. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke emlékeztetett arra: a közszolgálati szféra a jövő évi költségvetés szerint nem kap béremelést, és akár havi négyezer forinttal is csökkenhet a bére azok többségének, akik a gyermekek után nem részesülnek adókedvezményben. Varga László hozzátette: számításaik szerint a dolgozók több mint 80 százalékát érintené hátrányosan az intézkedés.

Januártól egy hangon szólhat a közmédia

Fideszes képviselők által a parlamentben benyújtott törvényjavaslat alapján a nemzeti hírügynökség kizárólagos joggal gyártana hírműsorokat a többi közszolgálati médiaszolgáltató számára, emellett működtetné azok egységes hírportálját és más internetes sajtótermékeit, valamint az internetről elérhető médiaszolgáltatásait. Az indoklással együtt 174 oldalas, 228 paragrafusból álló dokumentum szerint a törvény elfogadásával nem csökkenne a hírműsorok műsorideje, ugyanakkor a közmédia a rendelkezésre álló kapacitások hatékonyabb kihasználásával tudósíthatna egy-egy közéleti eseményről.

Olcsóbb lesz a benzin

Bruttó két forinttal csökkenti szerdán a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt.; a gázolaj ára nem változik - értesült a Portfolio.hu. Sándor Dávid, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin átlagára így 341 forintra esik, a gázolajé 330 forint marad. Az autósok akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Új modellt gyárt Győrben az Audi

Újabb modell, az RS3 Sportback gyártását kezdik meg a győri Audi-gyárban; a kocsi jövő tavasztól lesz kapható - közölte a cég. A tájékoztatás szerint - a TT Coupé, TT Roadster és A3 Cabriolet mellett - az A3-sorozat 2,5 literes, öthengeres, 250 kilowatt, vagyis 340 lóerő teljesítményű új darabja lesz a negyedik Audi-modell, amelyet Győrben gyártanak. Az RS3 gyártásához több mint 150 millió forintos beruházást valósítottak meg.

Ünnep előtt ellenőriznek a fogyasztóvédők

December 23-áig tartó, országos karácsonyi ellenőrzést indított a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: a vizsgálatban fokozottan figyelnek az áruházláncok akcióira, a vásárlók által gyakran látogatott élelmiszerüzletekre, valamint drogériákra. Fülöp Zsuzsanna hozzátette: ellenőrzik a szezonális termékeket, köztük a fényfüzéreket és a gyerekjátékokat.

Írországnak vallania kell

Az ír kormány szerdán ismerteti a már korábban bejelentett 15 milliárd eurós megtakarítási tervének részleteit. Dublin azután közölte ezt, hogy a hétvégén bizonyossá vált: az ország pénzügyi segítséget kér az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. A tervet az uniós hatóságoknak is el kell fogadniuk. Az ország négyéves hiánycsökkentési programmal, 2014-re szorítaná le államháztartási hiányát a GDP-arányában 3 százalékos euróövezeti küszöb alá. Brian Lenihan ír pénzügyminiszter korábban azt mondta: jövőre hat milliárd euróval csökkentenék a hiányt. Az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport elnöke, Jean-Claude Juncker ma úgy fogalmazott: ha Dublin nem tudja végrehajtani a tervezett takarékossági programot, akkor a közösség nem tudja támogatni Írországot.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×